Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zima brez padavin po celi Italiji povzroča nemalo skrbi. Zaradi sušnega obdobja oblasti ponovno skrbi, da bi se lahko ponovil scenarij lanskega poletja, ko je naša soseda zaradi suše razglasila izredno stanje. V italijanskih Alpah je to zimo zapadlo manj kot polovico pričakovane količine snega, poroča The Guardian.

Po navadi je v Benetkah scenarij ravno nasproten, saj se večino časa bojujejo s poplavami, tokratne izredne razmere pa so skoraj popolnoma izsušile znamenite kanale. Poleg suše je za izpraznitev kanalov krivih več dejavnikov, menijo strokovnjaki: visok zračni tlak, luna in morski tokovi.

Ponovitev lanske katastrofe?

Italijanske reke in jezera se ponovno spopadajo z drastičnim pomanjkanjem vode. Reka Pad, ki je najdaljša v državi, ima kar 61 odstotkov manj vode kot običajno za ta letni čas. Podobno se je dogajalo julija lani, ko so po najhujši suši v zadnjih 70 letih morali razglasiti izredne razmere. Največji udarec je takrat bil zadan kmetijstvu, saj reka napaja kar tretjino italijanskega poljedelstva. "Pomanjkanje vode narašča vse od lanske zime," je povedal strokovnjak za okolje Massimiliano Pasqui in dodal, da bo za normalizacijo stanja potrebnih "50 zaporednih deževnih dni."

Tudi na slovenski obali so opazili nenavadno močno oseko, ki se pojavlja zaradi visokega zračnega tlaka, ki trenutno znaša 1021 milibarov. V kombinaciji z zračnim tlakom pa za večje plimovanje poskrbi tudi luna, ki je bila pred kratkim v mlaju.

Presušeni kanali v Benetkah
Velika oseka na slovenski obali te dni. Foto: BoBo
Velika oseka na slovenski obali te dni. Foto: BoBo