Zimska idila je v Kranjsko Goro ta konec tedna privabila številne obiskovalce, željne smučanja, sankanja (na fotografiji sankališče v Kranjski Gori), sprehajanja ali posedanja ob kavi. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zimska idila je v Kranjsko Goro ta konec tedna privabila številne obiskovalce, željne smučanja, sankanja (na fotografiji sankališče v Kranjski Gori), sprehajanja ali posedanja ob kavi. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Petek (10. decembra) ob 9.40. Sedežnica Dolenčev rut, ki ponuja dobro smuko z 250 metri višinske razlike, še ne deluje. Malo pred 10. uro se sedeži le zavrtijo in privabijo smučarje s sedežnice Kekec, ki je precej počasna. Obiskovalcev je ravno prav, da ni čakanja v vrsti. Težava je le, ko se sedežnica za nekaj minut ustavi in se nabere kolona, še več negodovanja sproži redar, ki zahteva maske.

Podkoren še zaprt
Teren zgoraj ni najbolje poteptan in hitro nastanejo grbine. Le en dan po obilnem sneženju je to sicer razumljivo. V spodnjem delu je bolje, snežna površina je tudi popoldne še v dobrem stanju. Toda ob nakupu dnevne vozovnice si zaželiš še kaj več kot le eden in isti hrib, eno in isto progo. Podkoren? Ne bo šlo, strmina je tam sicer še bolj bogato zasnežena (zapadlo je 70 cm snega), a ratraki še niso zagrizli vanjo. Za zdaj je tam le raj za turne smučarje, ki se spuščajo z Vitranca.

Dnevna vozovnica 30 evrov
Sobota ob 8.55, pet minut pred odprtjem smučišča. Proge so urejene, vreme precej jasno, temperatura 8 stopinj pod lediščem. Imeniten dan se obeta. Parkirišče je že skoraj polno, pred blagajno pa 30-metrska kolona, kar pomeni vsaj pol ure čakanja. Spletna prodaja za zdaj še ni mogoča, to naj bi uredili v naslednjih dneh. Slabe volje je kar nekaj. Odprte so sicer vse blagajne, osebje se trudi, dosledno preverjajo pogoj PCT. Dobrodošlo je, da tako odrasle (30 evrov) kot otroške (18) dnevne vozovnice za zdaj prodajajo s popustom.

Sedeži na Vitrancu 1 še prekriti s snegom
Če so v petek delovale le tri naprave (ob sedežnicah Kekec in Dolenčev rut še otroška vlečnica Mojca 2), so konec tedna Kranjskogorci ponudbi dodali še dve otroški vlečnici. A to je premalo, že ob 10. uri so povsod daljše vrste, najhuje pa je med 11. in 13. uro. Vsaj polovica čakajočih nima mask, na kar jih redarji redno opozarjajo. Pogled uhaja desno proti sedežnici Vitranc 1. A ta še vedno stoji, sedeži so prekriti s snegom, šele v nedeljo popoldne so jo začeli "čistiti". Tudi trak za prve smučarske korake najmlajših še ne obratuje.

Urejene so tudi proge za smučarski tek, uporaba je brezplačna. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Urejene so tudi proge za smučarski tek, uporaba je brezplačna. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Zmeda na parkirišču
Posebna zgodba so parkirišča. Največje (brezplačno) parkirišče je ob takšnem navalu gostov, kot je bil ta konec tedna, hitro zasedeno (preostanejo še zasebna, kjer stane celodnevno parkiranje 10 evrov), toda nikjer ni niti enega znaka, ki bi voznike obvestil, da prostora ni več. Niti enega redarja, ki bi delal red! Vsi, ki pridejo na novo, seveda upajo, da bodo le našli kakšno prosto mesto, a to ni najboljša rešitev, kadar avtomobil ovira promet. Voznik peugeota je v nedeljo to plačal z obdrgnjenim odbijačem. Pot od parkirišča do smučišča ni urejena in je lahko zaradi poledice nevarna.

Cene nastanitve skoraj kot v najbolj elitnih krajih
Spomnimo, da ima od leta 2017 nadzor nad smučiščem družba Skiways, ki upravlja tudi Kronplatz. Če bi dal NIJZ Kranjski Gori verjetno pozitivno oceno za dosledno izvajanje vseh covidnih ukrepov, pa imajo smučarji še precej pripomb. Enostavno preveč pomanjkljivosti za smučišče, ki bi rado konkuriralo avstrijskim in italijanskim središčem in ki se s cenami apartmajev (že v tem predbožičnem obdobju tudi do 300 evrov na noč za eno družino) že postavlja ob bok elitnim krajem, kot so Kitzbűhel, Lech ali Alta Badia.

Turracher Hőhe v soboto: malo ljudi, veter, odlične proge

Tudi številna smučišča na avstrijskem Koroškem so (čeprav je avstrijska vlada zaradi covida-19 zaprla državo) začela sezono. MMC-jev uporabnik Simon je v soboto obiskal Turracher Höhe: "Smučarjev je bilo bolj malo, Slovencev nismo srečali. Proge so odlično urejene, a so za zdaj odprte le tiste glavne. Zaradi vetra so Kornock opoldne ustavili, večina je smuko nadaljevali na Zirbnu. Na Karavankah preverjajo pogoj PCT, vprašajo, kam si namenjen. Veliko smučarjev je brez mask, redarjev, ki bi na to opozarjali, ni bilo videti."

Turracher Höhe v soboto. Foto: MMC RTV SLO
Turracher Höhe v soboto. Foto: MMC RTV SLO
Veliko Slovencev na Kronplatzu

Na Kronplatzu je ta konec tedna smučalo več sto Slovencev. Proge so urejene, vsi dosledno upoštevajo pravila in nosijo maske. Že za nakup in aktivacijo karte je potrebna spletna aktivacija na aplikaciji, kjer je potrebno predložiti PCT pogoj. Na nekaterih sedežnicah je zmanjšano število dovoljenih sedišč, a ni bilo gneče.