Živopisana pročelja in starodobniki v Silvertonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Živopisana pročelja in starodobniki v Silvertonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pravljična pokrajina jugozahodnega Kolorada. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Telluridu boste še vedno našli obilico saloonov za potešitev žeje po 'ognjeni vodi'. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nekdanje hiške prostitutk v Telluridu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Mestece na krožni gorski cesti visoko v Skalnem gorovju jugozahodnega Kolorada je eden tistih pristnih izletov v ameriško zgodovino. In to kljub zvezdnikom, ki tu iščejo zatočišče pred hollywoodskim pompom, in kljub restavracijam, ki z zasoljenimi cenami strežejo aljaškega morskega lista, krajevno postrv s pestom in divjačino s Skalnega gorovja.
Že vstop v nekdanje rudarsko mestece je dramatičen, saj nas pričaka živopisana zbirka lesenih viktorijanskih hišk iz 19. stoletja, obdana s svetlim brezovim gozdom, vsidrana med dramatične sive očake z belimi vrhovi.
Telluride je gorska pravljica, ki pa obiskovalcem postreže zajeten odmerek svoje burne preteklosti in mačistične zahodnjaške kulture bordelov in saloonov. Ime kraja navsezadnje le prihaja od zlitja fraze "To hell you ride" (V pekel jezdiš, op. a.).
Namesto bordelov spominki
Tu je Butch Cassidy oropal svojo prvo banko leta 1889. Na Pacific Street še vedno stojijo "cribs", kot pravijo malim hiškam, v katerih so v svojih časih zabavale prijateljice noči. Okrožje je bilo znano kot "Popcorn Alley" zaradi pokajočega zvoka vrat, ki so se odpirala in zapirala vso noč, ko so rudarji uživali v gostoljubnosti telluridske rdeče četrti.
Danes so javne hiše zamenjale prodajalnice s koloradskimi spominki, ribiško opremo in kanuji, salooni pa še vedno stojijo, a svoja vrata dandanes zapirajo (za naše razmere) že precej zgodaj. Za tiste kampiste, ki nam je čar jacka po gurmanski večerji prevelik, pa Telluride na srečo ponuja kamp naravnost v središču mesta. In to z razgledi, ki jih težko kaj prekaša.
Brezplačna gondola vas prek krošenj brez popelje v Telluride Ski Village, luksuzen kompleks apartmajev in koč iz masivnega lesa, ki zares oživi šele v zimskih mesecih. Telluride namreč smučarskim navdušencem ponuja izvrsten slavni ameriški pršič (powder).
Med vročimi vrelci in bordeli
Na isti gorski ruti, imenovani San Juan Skyway, visoko na 4000 metrih nadmorske višine, vas odprtih rok pričakujeta še dva kraja iz časovnega stroja. Ouray, nekoč eno najbolj z rudo bogatih območij v Koloradu, je danes znan po svojih vročih vrelcih, v starih dneh pa je z dvema rdečima četrtma slovel kot mesto zabave in sprostitve za rudarje. Do leta 1908 je bilo tu 16 hiš "slabega" slovesa, kjer so se pitje, kockanje, prostitucija in glasna glasba nadaljevali pozno v noč.
A morda najbolj avtentičen okus po Divjem zahodu boste dobili v Silvertonu, do katerega od Ouraya vodi bojda "najnevarnejša cesta na svetu" (v obeh krajih lahko kupite tudi vse variacije spominkov s tem geslom). Ovinki sicer so, osupljiv razgled tudi, a v tipični ameriški navadi gre za precejšnje pretiravanje. Evropskih gorskih prelazov vajeni vozniki cesto Ouray-Silverton lahko prevozimo skorajda miže.
Romantično popotovanje z lokomotivo
Silverton, po drugi strani, JE edinstven. Na še vedno makadamskih ulicah tega koloradskega bisera dejansko dobite občutek, da bi lahko čez vrata enega od saloonov še vedno stopil Wyatt Earp, ki se je svoj čas mudil tu. Med Shady Lady Saloonom in retrofotostudiom Old Tymes Fotos, med slaščičarno s fudgeem in pitami rahlo zatohlega priokusa ter starim zaporom še vedno vozijo konjske vprege, največji čar za turiste pa je, ko v mesto iz Duranga pripelje 125 let stara parna lokomotiva.
Strojevodje so silvertonska različica zvezdnikov, saj ob postanku vlaka ljudje dobesedno v vrsti čakajo na skupno fotografiranje z njimi, romantično popotovanje z vlakom med Silvertonom in Durangom pa velja za eno najbolj slikovitih in dramatičnih odsekov v ZDA. In ko poslušaš zvok lokomotive in parnega dimnika, skozi okno pa je vse, kar uzreš, neokrnjena ameriška divjina zahoda, dokončno izgubiš občutek, da živiš v 21. stoletju.