Veličastni Crater Lake. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Veličastni Crater Lake. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Spokojna pacifiška obala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Primerno imenovani Painted Hills (Obarvani grički). Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mali in kosmati 'prebivalec' Oregona. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Obalna cesta 101 vas iz Kalifornije popelje proti severu. Pesek, sonce in blišč Kalifornijcev zamenja veličastna viharniška obala skalnatih osamelcev, goste pacifiške meglice in preprostejši, podeželski Američani. To je Oregon, ne ravno tipična turistična destinacija, a morda ravno zato vredna obiska.
Med peščenimi sipinami in ribiči
Štartamo na jugu in se z razgledom na pacifiške valove na levi peljemo mimo lesenih, od sonca in dežja prebičanih lesenih hišk z bujnimi vrtovi in po angleško pristriženo travico. Prvi postanek je naravni spomenik Oregon Sand Dunes (Oregonske peščene sipine), kjer se v kilometrih in kilometrih peska kaj hitro lahko izgubite. Sledijo ribiška mesteca, polna slikovitih ladij v pristanišču in atmosfere delavskega razreda (in vonja po dnevnem ulovu, seveda) - Newport, Yachats ...
Tu nekje so snemali Let nad kukavičjim gnezdom, kjer je Jack Nicholson po pobegu iz norišnice kradel ribiško ladjo. Prispemo v morda edino resnično slavno obalno letovišče Oregona - Cannon Beach. To je tisto ljubko majceno mestece z razgledom na dolgo peščeno obalo, kjer se na enem koncu dviga t. i. Haystack rock. Skala, imenovana senena kopica.
Najgloblje jezero v ZDA
Zapustimo obalo in se napotimo v notranjost - pokrajina se počasi spreminja, vonj po morju zamenjajo gosti iglasti gozdovi, lesena mesteca duhov in črne vulkanske skale. Čez naravni spomenik Newberry Crater prispemo do Crater Lakea, edinega nacionalnega parka v tej zvezni državi, katerega glavna atrakcija je orjaško, prodirno modro in popolnoma okroglo ter 1.200 metrov globoko jezero, ki zapolnjuje ugasel vulkan.
To je najgloblje jezero v ZDA in drugo najgloblje v Severni Ameriki, po gneči v kampih sodeč pa tudi glavna destinacija med koncem tedna za Oregonce. Kako uro in pol boste porabili, da boste z vulkanskega platoja prehodili pot navzdol do jezerskega brega. Žal vas čaka še precej napornejša pot navzgor.
... in še najgloblji kanjon
Če vam pešpoti še ni dovolj, je tu očarljivi in za razliko od mnogim ameriških parkov popolnoma obvladljivi Smith Rock s svojimi toplimi rumenkasto-rdečkastimi skalnimi osamelci, med katerimi se vije potok, ob katerem se napaja srnjad. Vedno bolj proti vzhodu boste peljali, čedalje bolj se pokrajina spreminja v žgočo puščavnato.
Hells Canyon je temačni, globoki (z 2.436 metri globine pravzaprav najgloblji Severne Amerike) kanjon na meji z Idahom, do katerega vodi le obupna, 40-kilometrska makadamska cesta, ki jo pogosto blokirajo črede krav in ovac. V Painted Hills se definitivno ne počutite, da ste v Oregonu - 40 stopinj, sonce žge, vse okoli vas pa lunarna pokrajina rdečkastih zaobljenih gričkov.
Že nekaj ur pozneje pa ste lahko na 3.429 metrih in svežem gorskem zraku Mt. Hooda (gorske koče na njegovem vrhu se boste filmoljubi spomnili iz Shininga s prav tako že omenjenim Jackom Nicholsonom), granitnega velikana, na katerem se zaplate snega izmenjavajo z violičnimi lupinusi in s katerega lahko ob lepem vremenu uzrete vulkan Mt. St. Helen's v sosednjem Washingtonu.
Nekaj je gotovo - Oregon vas preseneti na vsakem koraku.
Tekst in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si