Jemen se ponaša s štirimi kraji, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Jemen se ponaša s štirimi kraji, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Kozja pastirica v tradicionalni 'čarovniški' opravi z visokim klobukom in črno haljo. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic

Arhitekturni slog, kakršnega vidite tu, boste zaman iskali drugod: do pet nadstropij visoke zgradbe, zgrajene iz blata, opeke ali kamna in poslikane s pisanimi ornamenti, sestavljajo urbane celote, ki se kot mesteca iz 1001 noči dvigajo iz puščave.
Bogastvo pokrajine in mest
Prestolnico Sano, postavljeno na 2000 metrov visokem platoju, z živahnimi tržnicami in elegantnimi mošejami mnogi uvrščajo med najlepše na svetu, pokrajina za njo pa prehaja od morskega eksotičnega paradiža, kakršen je odmaknjeni otok Sokotra, do na Afriko spominjajoče zahodno visokogorje, poraslo z bananami in papajami, in peščene puščave na severu.
To prostrano in pestro območje poseljuje 23 milijonov prebivalcev, ki vas bodo presenetili v mnogih pogledih. So prijazni (kljub grozečim sabljam, ki jih za pasom nosijo moški, in številnim očitkom glede kršenja človekovih pravic), gostoljubni, razgledani in v nasprotju s turizmom prenasičenimi arabskim državami, kakršna sta, denimo Egipt ali Maroko, vas tu na tržnici ne bodo tako invazivno napadali.
Četverica na Unescovem seznamu
Jemen je tudi država, prepredena z bogato kulturo in zgodovino. Vrsto stoletij so z dragocenim tovorom obteženi vozovi potovali od vzhoda države do Sredozemlja - med konvoji je bil tudi tisti slovite kraljice iz Šebe.
Staro obgrajeno mesto Šibam v vadiju Hadhramaut je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, prav tako zgodovinsko mesto Zabid, prestolnica Sana in otok Sokotra.
Jemen vas vsekakor ne bo pustil hladne.
V spodnji galeriji si oglejte utrinke iz jemna (Za povečavo klikni na sliko).
Besedilo Kaja Sajovic, foto Ksenja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si