Akaba je edino jordansko obmorsko letovišče. Foto: RTV SLO
Akaba je edino jordansko obmorsko letovišče. Foto: RTV SLO
Koralni greben
Koralni greben v Jordaniji je bolje ohranjen kot tisti v Egiptu in Izraelu. Foto: RTV SLO
Med potapljanjem lahko zagledate celo kakšno želvo. Foto: EPA
Javna plaža v Akabi
Javna plaža v mestu je vedno polna družin, mladeničev in starejših moških. Foto: RTV SLO
Za nekaj več zasebnosti boste morali južno od Akabe. Foto: RTV SLO

Vendar se večina popotnikov in iskalcev sonca in morja odloča za egiptovska obmorska središča na Sinajskem polotoku ali za izraelski Eilat. Jordanija pa, kot da se ne bi čisto dobro zavedala svojih naravnih lepot, ostaja nekoliko v ozadju in namesto prelepih plaž ob turkiznomodrem morju tik ob obali gradi ogromne ladjedelnice, pristanišča in parkirišča za tovornjake, naložene s fosfatom, ki je glavna izvozna surovina v državi.

Vedno več tujih turistov
Čeprav se zdi, da je Akaba predvsem raj za Jordance s severnega dela države, se za počitnice v tem rdečemorskem letovišču odloča tudi vedno več tujcev. Ne samo popotniki z nahrbtniki, ki potujejo po Bližnjem vzhodu in so si na svoji poti privoščili nekaj oddiha, pač pa hotele v mestu polnijo tudi številni turisti, ki so se odločili za nekoliko bolj eksotično preživljanje počitnic in so pri turistični agenciji rezervirali eno- ali dvotedenski aranžma. Na vedno večji obisk tujcev kažejo tudi številne trgovinice v mestu, ki z napisi v angleščini, nemščini, italijanščini in celo slovenščini vabijo v svojo notranjost.

27 kilometrov obale
Jordanija ima le nekaj deset kilometrov obale, zato je Akaba tudi edino obmorsko letovišče v državi. Njene lepote niso tiste na kopnem, pač pa se skrivajo pod gladino morja. Za ogled prečudovitih koralnih grebenov in na tisoče morskih rastlin in živali se je treba spustiti pod vodo. Korale se tik pod gladino morja razprostirajo na 27 kilometrih med Akabo in savdsko mejo, za najboljše podvodno izkustvo pa je najboljše izbrati enega od številnih potapljaških centrov. V njih si lahko izposodite plavutke in masko, za zahtevnejše podvodne raziskovalce pa je vedno na voljo organiziran potop s popolno potapljaško opremo, od potapljaške obleke do kisikove bombe. Za neizkušene potapljače ponujajo tudi potapljaške tečaje, čeprav boste veliko videli že z masko samo in plavutkami.

Prednost pred Egiptom in Izraelom
Prednost jordanskega koralnega grebena pred tistim ob egiptovski in izraelski obali je predvsem v neokrnjenosti podvodnega sveta. Najlepša potapljaška mesta so še precej neodkrita in neobiskana, čeprav se tudi tukaj že vidi človekov poseg v naravo. Na morskem dnu se vse prevečkrat znajdejo plastične vrečke in prazne pločevinke piva, tako domačini kot turisti pa se pogosto ne držijo nasvetov za ohranjanje koralnega grebena in stopajo po koralah, jih lomijo in preganjajo v njih živeče ribe in druge morske živali.

Med najbolj znanimi točkami za potapljanje v Jordaniji so strmi greben Črna skala, kjer lahko poleg raznobarvnih rib, sip in rakov mimo priplava celo kakšna želva, barviti Japonski vrtovi, ki so priljubljeni predvsem med potapljači na dih, Novi kanjon, kjer so na leta 1999 potopljenem tanku začele svoje mesto »graditi« korale, nikakor pa ne smete zamuditi obeh Gorgonionov, najbolje ohranjenih grebenov v morju ob jordanski obali, ki se počasi spuščata 30 metrov v globino in imata najbolj raznovrsten podvodni živalski svet ob vsej obali.

Poleti do 45 stopinj Celzija
Akaba kot mesto obiskovalcem ne ponuja nič posebnega. Zaznamujejo jo predvsem težko prenašajoče poletne temperature, saj lahko termometer pokaže tudi – za Zahodnjake – vrtoglavih 46 stopinj Celzija (sicer je pozimi, ko prebivalci glavnega mesta Amana skoraj zmrzujejo, prijetnih 20–30 stopinj Celzija). Čeprav je mesto nastalo že v 8. stoletju pred našim štetjem, zdaj v njem ostaja le malo dokazov o njegovi starodavnosti. Med starejšimi ostanki v mestu sta le utrdba Mamlukov, ki jo krasijo štirje polkrožni stolpi, in ostanki nekdanjega mesta Alie. To je tudi edini arheološki park v mestu, v katerem še vedno potekajo izkopavanja.

Nabito polne javne plaže v mestu
Čeprav so vlaganja predvsem bogatih savdskih družin spodbudile gospodarski razvoj mesta, je hkrati Akaba izgubila velik del javnih plaž v mestu. Sicer umazane in nabito polne javne plaže, kamor so se popolnoma oblečeni domačini hodili namakat, so nadomestile zasebne plaže hotelov, ki so rezervirane predvsem za njihove goste, čeprav se za primerno vsoto na njihovem ležalniku lahko posončijo in v morju okopajo tudi drugi obiskovalci Akabe. Javna plaža v mestu tako ostaja le še ena, kamor pa noga turista skoraj nikoli ne stopi. Če že, pa prav gotovo po pomoti.

Plaža je vse dni polna. Jordanske družine se zberejo na pikniku (in vse ostanke mečejo na peščena tla plaže), okoliški mladeniči se preizkušajo v vodnih športih in nabirajo kondicijo z igrami z žogo na obali, starejši moški pa najraje posedajo v katerem od lokalov, ki so postavljeni tik ob vodi in katerih stoli svoje noge že namakajo v toplo morje. Žensk na plaži skoraj ni. Tiste redke pa so od glave do pet zavite v tradicionalna oblačila z obvezno ruto na glavi. In če po pomoti na plažo zaide turistka, se življenje domačinov ustavi in vsi začnejo neprikrito strmeti vanjo.

Po mir južno od Akabe
Zato je še posebej za pare in ženske popotnice v Jordaniji boljša odločitev katera od javnih plaž nekaj kilometrov južno od Akabe. Še posebej, če je vaš proračun omejen in nočete plačevati vstopnin za sončenje pred hotelom. Tudi za tiste, ki niso privrženci opazovanja podvodnega sveta, so južne plaže pravi kraj za oddih. Močan veter zmanjšuje občutek visoke temperature, turkiznomodremu in ravno prav hladnemu morju pa se tako in tako ne more upreti nihče. Nevšečnost povzročajo le ogromni ježki, ki se jim da izogniti, in občasni obiski meduz, ki pa so po zatrjevanju domačinov nenevarne ali pa čisto malo nevarne. Si po tem še kdo upa v vodo?

Odskočna deska za Jordanijo
Akaba je za mnoge tudi odskočna deska za ogled preostanka Jordanije. Mnogi turisti, ki potujejo v Jordanijo, priletijo v Akabo, od tam pa pot nadaljujejo proti severu države. Prečudovita puščava Vadi Rum je oddaljena manj kot uro vožnje, blizu je tudi Petra, do glavnega mesta Amana pa ni več kot pet ur z avtomobilom ali avtobusom po puščavski avtocesti.

M. K.