Seattle poleg s Starbucksom povezujemo tudi z glasbo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Seattle poleg s Starbucksom povezujemo tudi z glasbo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Arhitekturne mojstrovine v središču Seattla. Na sliki mestna knjižnica. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Seattlu velik del prebivalstva sestavljajo azijski priseljenci. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mesto, ki so ga razglasili za tistega, z najvišjo ravnjo kakovosti življenja v ZDA, slovi po svoji večkulturalnosti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V lokalu na Pike Placeu so posneli Romanco v Seattlu, o čemer pričajo fotografije, ponosno izobešene na vhodu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Na vogalu temnopolti klošar brenka na kitaro pred čisto prvim Starbucksom. V tem mestu brez kave pač ne gre. Dobrodošli v Seattlu.
Ima vse značilnosti tipičnega ameriškega velemesta: Gap in Macy's v živahni nakupovalni četrti, v nebo kipeče moderne nebotičnike, brezdomce v parku in vedno hiteče ljudi s papirnatim kozarcem kave "to go".
Organsko sadje, bio smoothieji
A prestolnica tihomorskega severozahoda je kljub temu edinstvena - pa če vanjo vstopite po hitri šestpasovnici, s katere padete med stolpnice, ali pa če izberete bolj poetičen in filmski prihod s trajektom, ko se vam mestna veduta s prepoznavno Seattle Space Needle počasi približuje. Pozabite na stereotipe o butastih, zavaljenih in konservativnih Američanih - Seattle je zibelka liberalnosti, nekakšen San Francisco severa.
In zdrav način življenja je v mestu, ki ima na eni strani za kuliso širni Tihi ocean, na drugi pa zasnežene vrhove gorske verige North Cascades, edini način življenja. Džoging ob i-podu za zajtrk. Bio smoothie za malico. Za kosilo postanek na čudoviti tržnici Pike Place Market, kjer prodajajo vse: od orjaških breskev in belih washingtonskih češenj do organskih sladic, marinad iz pekočih jalapeñov ter aljaških lososov in rakovic velikank.
Nespeči v Seattlu
Na "zen" čajčke in newageovske bionovitete Seattlčani pozabijo le, ko pride do kave. Te popijejo na galone - navsezadnje so v Seattlu posneli filmsko uspešnico Sleapless in Seattle (Romanca v Seattlu). In vsak domačin vam bo vedel povedati, da se naslov nanaša na kofein, in ne da Meg Ryan ne bi mogla zaspati ob misli na Toma Hanksa ...
Kava je tukaj samostojni obrok, okusov pa je toliko, da vso srečo, kdor bi rad preizkusil vse: white chocolate mocha, vanilla latte, toffee espresso, cinnamon capuccino, s smetano ali brez nje, z muškatnim oreščkom ali čokoladnim sirupom ... Na Pike Placeu stoji tudi čisto prvi Starbucks, ustanovljen leta 1971, od takrat se je številka poslovalnic teh slovitih kavarn po vsem svetu ustavila pri 15.012, ta prvotni v Seattlu pa pa je krajevna znamenitost, v katerem ste lahko prepričani, da se bo vrsta začela pri vratih.
Obama 2008 in Greenpeace
Par korakov stran v mestnem parku, sredi katerega stoji impozanten indijanski totem, pečejo koruzo, brezdomci na trati lovijo sončne žarke ob redkih popolnoma jasnih dnevih, turisti pa občudujejo razgled na downtown na eni strani in ribiške ladje na oceanu na drugi.
V nasprotju z južnjaškimi ameriškimi velemesti tu ni strahu, da bi naletel na ekscentrične pridigarje, ki vam kričijo na uho, kako vas bo Jezus rešil. To je mesto liberalcev, ki imajo na odbijačih svojih jeklenih konjičkov nalepke "Save the whales" , peace znake in "Obama '08". Fotogenični obraz potencialno prvega temnopoltega ameriškega predsednika je zašel še na oblačila v trendovskih butikih.
Mesto za filme in rock
Seattle je nedvomno fotogeničen - od svojih bleščečih steklenih stolpnic, opečenatih starih stavb iz časa zlate mrzlice in totemov, ki se poklanjajo indijanski dediščini območja, do slikovitega in pisanega Pike Placea, hipijev in drugih lokalnih posebnežev ter 1.001 prodajalne kave ali rockerskih spominkov. Magnetizem kraja so že kmalu odkrili tudi filmarji, mesto pa je kot po tekočem traku sproduciralo same čudežne dečke rocka - Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains ...

Poleg že omenjene Romance v Seattlu je mesto tudi kulisa za serijo Talenti v belem, le streljaj v notranjost Washingtona pa so posneli take TV-klasike, kot sta Twin Peaks in Severna obzorja.

Kaja Sajovic