Veličina narave. Divjina, sončni zahod, reka življenja. Foto: MMC RTV SLO/Sara Oblak
Veličina narave. Divjina, sončni zahod, reka življenja. Foto: MMC RTV SLO/Sara Oblak
Med najzanimivejši prebivalci Pantanala so kapibare, največji glodavci našega planeta. Drug za drugim se okorno pomikajo po obrežju in sprožajo salve smeha. Foto: MMC RTV SLO/Sara Oblak
Aligator potuhnjeno čaka na svoj plen. Foto: MMC RTV SLO/Sara Oblak

Pokrajina Pantanal se razprostrira čez ozemlje treh južnoameriških držav (Brazilije, Bolivije in Paragvaja). Kljub temu da gre za enega najredkeje poseljenih koščkov sveta, pa tu nisi nikoli sam. Na vsakem koraku te namreč spremlja kar nekaj parov živalskih oči.

Bojni napad komarjev
Iz Campo Grandeja se podamo na tridnevni izlet v osrčje Pantanala. Opremljeni z repelenti pričakujemo nepozabno živalsko dogodivščino. Prva nas čaka nekje na sredi poti, ko se iz prijetnega minibusa selimo v džipe. V minuti nas nič hudega sluteče napade gromozanski roj komarjev. Z nadležneži se hitro spoprijateljimo, saj drugače pač ne gre – s komarji bomo živeli nadaljnje tri dni.
Naš prvi sosed – aligator
Po nekajurni razburljivi vožnji po močvirju in prašnih poteh smo na cilju. Preprosti bungalovčki in viseče mreže ob idiličnem jezeru že čakajo na nas. Plaža s sončnimi žarki je prav vabljiva, a kaj ko na njej lenarijo čisto pravi aligatorji! A ne nas ne njih očitno to ne moti.
Piranje – večerna pojedina
Natovorjeni z ribiškimi palicami, vabami in ogromno mero potrpežljivosti se podamo v lov na piraje. Krvoločne ribe se hitro znajdejo na obrežju, zvečer pa na krožniku. Šele takrat jim brez strahu lahko pogledamo iz oči v oči.
Stisk anakonde
Nestrpni se prebudimo v sončno jutro. Čaka nas gazenje po močvirju, kjer naj bi kar gomazelo anakond. Pogumni vodniki eno manjšo tudi ujamejo, ta pa se vsem fotografije željnim turistom strah vzbujajoče ovija okoli vratu.
Pester živalski vrt
Med pohajkovanjem po gozdu naletimo na opice, pasavce in barvaste papige, med vožnjo s čolnom se nasmejimo družini kapibar (največjih glodavcev) in občudujemo številne ptice. Na programu je še spust s tubami po reki, iz katere zvedavo zrejo oči aligatorjev ...

Sara Oblak

V fotogaleriji spodaj si oglejte še nekaj fotografskih utrinkov iz Pantanala: