Foto: EPA
Foto: EPA

Tudi lučaj od najbolj znane turistične znamenitosti – Eifflovega stolpa je stanje skrb vzbujajoče, mesto ljubezni se praktično kopa v odpadkih. Na odvoz čaka več kot 4.400 ton smeti, še posebej zato, ker so protesti onemogočili dostop do sežigalnic, službe za odvoz smeti pa jih preprosto ne morejo odpeljati nikamor drugam.

Foto: EPA
Foto: EPA

Delo smetarjev je praktično nemogoče vse od torka, ko so zaradi stavk odpovedali številne polete in prevoze z vlaki. Zapore so tudi v rafinerijah, zaprli so nekatere šole, brez elektrike je ostalo na tisoče ljudi. Najhujše jo je med stavkami po celi državi odnesel ravno Pariz, kjer je stavkalo več kot 60 odstotkov osnovnošolskih učiteljev, tudi javni promet je popolnoma ohromljen.

Francoski turizem na letni ravni znaša nekje 30 odstotkov francoskega BDP-ja. Tudi v Parizu je turizem glavni vir dohodka, leta 2020 je mesto ljubezni obiskalo več kot 12 milijonov ljudi. Težave francoske prestolnice se bodo gotovo poznale tudi na obisku, vse od groznega stanja v javnem prometu do kupov smeti pred največjimi znamenitostmi, odpovedali so že več kot 30 odstotkov poletov.