Foto: AP
Foto: AP

Španija bo prek družbe Aena, ki upravlja letališča v državi, uvedla sistem pregleda s 3D-rentgenskim bralnikom. Zaradi tega potnikom ne bo treba več odpirati ročne prtljage in iz nje polagati elektronskih naprav na ločene pladnje ali tekočin v plastičnih vrečkah, kar bo prihranilo veliko časa.

"Varnost je prednostna naloga družbe Aena, ki se zavzema za najnovejše tehnologije, da bi bila v ospredju najvarnejših letališč," je dejal neimenovani uradnik za El Pais in dodal: "Novi pregledi bodo pomenili korak naprej pri izboljšanju varnosti in udobja potnikov."

Sistem bo v Španiji najprej zaživel na letališčih Madrid - Barajas in Barcelona - El Prat.

Še en od ukrepov, ki naj bi ga kmalu sprejeli v Španiji, je povezan z omejitvijo prenašanja do 100 mililitrov tekočine v ročni prtljagi. Te naj bi ukinili.

Letališča, kot sta London ali Amsterdam, so že napovedala, da bodo dovolila prenos večjih količin tekočin na letalo.

3D-bralnike sicer že testirajo na londonskih letališčih Heathrow, Gatwick in Stansted, britanska vlada pa je napovedala, da bo spremenila varnostne predpise, zato računajo, da bo nov sistem pregledovanja tam zaživel leta 2024.

Ameriška uprava za varnost v prometu (TSA) je nove naprave preizkusila tudi na petnajstih letališčih, med drugim v Los Angelesu, Oaklandu, San Diegu in Čikagu.