Šest prevoznikov bo vozilo pogosteje. Foto: BoBo
Šest prevoznikov bo vozilo pogosteje. Foto: BoBo

Ker so cene goriva vse višje, so nekatere letalske družbe že napovedale, da bodo morale v zimski sezoni odpovedati polete v nekatere evropske prestolnice. Odpovedi z Brnika za zdaj niso načrtovane, po besedah družbe Fraport Slovenija namerava šest prevoznikov pogostost letenja v primerjavi s poletno sezono celo povečati.

Zaradi sezonske narave letenja v zimskem voznem redu ne bo letov British Airwaysa v London, francoske Transavie v Pariz in izraelskega prevoznika Israir v Tel Aviv.

Kljub majhnemu obsegu poletov z brniškega letališča v turističnem gospodarstvu ocenjujejo, da del potrošnikov ne bo prikrajšan, saj izpad letov nadomeščajo s svojo ponudbo, ki je že taka, kot je bila v sezoni pred epidemijo covida-19. "Res pa je, da se moramo navaditi, da cene letalskih prevozov niso več enake kot takrat," je novinarki Radia Slovenija Simeoni Rogelj povedal Matej Knaus iz Združenja turističnih agencij in dodal, da so se cene glede na leto 2019 dvignile med 30 in 40 odstotkov, verjame pa, da bodo v tem okviru ti stroški letalskih prevozov tudi ostali.

Kljub podražitvam interes ostaja

Poleg letalskih prevozov se bo sicer podražilo vse. Knaus je poudaril, da ponudniki ne morejo nositi vseh stroškov energentov in hrane, zato se bodo poleg prevoza podražili tudi hrana, nastanitve in obisk znamenitosti. Po njegovi napovedi, naj bi se rast cen nadaljevala tudi naslednje leto – glede na letošnje naj bi se povišale do 20 odstotkov.

Višje cene pa turistov do zdaj še niso odvrnile od potovanj po Evropi in drugih kontinentih, še vedno so aktualne tudi rezervacije v zadnjem trenutku, ki pa so velikokrat dražje. Povpraševanje naj bi se nadaljevalo tudi v prihodnje. "Za celo Evropo velja, da je povpraševanje še vedno večje, kot pa je ponudba," je pojasnil Knaus, ki pričakuje, da bodo v turističnem gospodarstvu letošnje leto sklenili bistveno bolje kot lani, ne glede na to, da se bo povpraševanje pozimi verjetno nekoliko umirilo.

Najpogostejši cilj potovanj domačih turistov v tujino je bila Hrvaška

Slovenske potovalne agencije so leta 2021 organizirale potovanja z najmanj eno prenočitvijo za 217.000 domačih turistov. 38 odstotkov jih je prenočevalo v Sloveniji, 135.000 pa jih je s potovalnimi agencijami potovalo v druge države. Najpogostejši cilj potovanj domačih turistov v tujino je bila tako lani kot predlani Hrvaška, sledili so Grčija, Egipt in Turčija. Domači turisti so lani v organizaciji potovalnih agencij iz Slovenije na izbranih destinacijah ustvarili 1,34 milijona prenočitev, poroča STA.

Leta 2020 je bilo domačih turistov, ki so potovali s slovenskimi potovalnimi agencijami, nekaj več kot 147.000, njihovih prenočitev pa nekaj čez 926.000. Pred izbruhom epidemije covida-19 leta 2019 je bilo takih turistov 772.000, njihovih prenočitev pa 3,84 milijona. Število domačih in tujih turistov, ki so potovali s slovenskimi agencijami, se je tako lani končno začelo povečevati, vendar je bilo še vedno precej manjše kot pred epidemijo covida-19.

Enodnevni izletniki lani pogosteje po domači državi, največ tujih turistov je bilo iz Nemčije

Enodnevni izletniki so se lani pogosteje kot v tujino podali po domači državi. Enodnevnih izletov v organizaciji slovenskih potovalnih agencij se je lani udeležilo skupno 65.000 domačih izletnikov. 90 odstotkov se jih je potepalo po Sloveniji, okoli 7000 odšlo v tujino. Leta 2020 so na enodnevnih izletih našteli 39.000 domačih izletnikov, od tega 86 odstotkov na izletih po Sloveniji, leto prej je bilo izletnikov 220.000.

Ciljna država enodnevnih izletnikov na izletih po tujini je bila lani najpogosteje Italija, sledili sta Avstrija in Hrvaška.

Slovenske potovalne agencije so leta 2021 organizirale potovanja tudi za 29.000 tujih turistov, ti so v Sloveniji prenočili povprečno po štirikrat. Največ tujih turistov so agencije pripeljale iz Nemčije, sledili so turisti iz Francije in Češke. V letu pred tem je v Sloveniji prek slovenskih agencij prenočilo 14.000 tujih turistov, od tega je bilo največ turistov iz Nemčije, sledili so turisti iz Italije in Avstrije. Številke leta 2019 pričajo o 196.000 takih turistih, ki so ustvarili skoraj 760.000 prenočitev.