Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nastala je v sodelovanju Zavoda Škrateljc in občine Krško. Ta pot je že sedma, ki jo je Škrateljc postavil pri nas, tako da lahko govorimo že o pravi pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji.

Krškočara ni samo gozdna dogodivščina za vso družino, ampak je prava čarovniška šola, za katero udeleženci prejmejo tudi pravo spričarovalo. "Otroke s pomočjo te knjižice Čarobukvica in čarovniške palice popelje na prav posebno popotovanje po svetu čarovništva. Otroci bodo naredili devet razredov čarovniške šole in se izostrili v prave čarovnike," pojasnjuje Uroš Grilc, soavtor poti Krškočara.

Pot naj bi čarovniški učenci prehodili sami, na prvi šolski dan pa so jim tokrat pomagale tudi prave čarovnice. Ena izmed njih, čarovnica Flora Karniolska, je tako razložila: "Sama v bistvu skrbim za ogenj, za to, da se ljudje lahko pogrejejo, in grejem vodo iz vrelca mladosti, zato da si lahko potem otroci naredijo čaj iz čajnih vrečk, ki si jih tudi sami izdelajo."

Otroci so bili nad to čarovniško dogodivščino vidno navdušeni.

Seveda se bodo čarovniški navdušenci lahko na to štirikilometrsko pot odpravili kadar koli, saj je šola odprta podnevi in ponoči. "Nujni čarovniški potrebščini, Čarobukvico in Čaropalico" pa bodo njeni obiskovalci dobili v novem bistroju pri Mestnem muzeju Krško. Na poti je devet doživljajskih točk, 22 različnih lesenih elementov, naselje petih čarovniških hišic, pet spretnostnih elementov in pravo robinzonsko otroško igrišče.

V Krškem zaživela nova pravljično-doživljajska pot Krškočara