Pogled na mestece Hallstatt, ki privablja na tisoče turistov. Foto: Pixabay
Pogled na mestece Hallstatt, ki privablja na tisoče turistov. Foto: Pixabay

Okoli sto prebivalcev Hallstatta je v nedeljo protestno zaprlo predor, po katerem v mesto prihajajo množice turistov. "Nihče ne more obvladati takšne množice. Hallstatt je premajhen za vse te ljudi, ki prihajajo," je povedal župan Alexander Scheutz.

Protestniki so izrazili svoje zahteve, med katerimi je omejitev števila dnevnih turistov ter prepoved avtobusnih prihodov po 17. uri, poroča BBC. Številni so na shodu izražali nezadovoljstvo zaradi prometnih zamaškov in težavah s parkiranjem.

Policija je za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočila, da je protest trajal okoli 15 minut in je minil brez incidentov.

Nezadovoljstvo so prebivalci sicer izrazili že maja letos, ko so na eni izmed najpriljubljenejših točk za fotografiranje postavili veliko leseno ograjo, ki je zastrla pogled na Alpe. Na pobudo župana Scheutza so ograjo pozneje razstavili in na njeno mesto postavili tablo, ki turiste poziva k spoštljivemu odnosu do domačinov.

Prejšnji teden je avstrijska ministrica za turizem Susanne Kraus-Winkler za Kleine Zeitung povedala, da mesto ni naredilo dovolj za obvladovanje obsega turizma. Župan Scheutz je bil nad njenimi izjavami ogorčen in dejal, da pričakujejo pomoč, ne pa prelaganja krivde.

Mesto priljubljeno tudi med azijskimi turisti

V mestece, uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine, se tudi letos zgrinjajo turisti, ki želijo videti (in fotografirati) slikovite hiške, jezero, cerkev in bližnji starodavni rudnik soli.

Hallstatt je v zadnjih letih postal priljubljen tudi v vzhodni Aziji, potem ko se je mesto leta 2006 pojavilo v priljubljenem južnokorejskem filmu. Šest let pozneje so na Kitajskem zgradili tudi repliko mesta.