Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vsaj eno zasebno potovanje je lani odpotovalo približno 1,2 milijona oz. 66 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, kar je šest odstotnih točk več kot leto prej, so sporočili s statističnega urada.

Najpogostejši cilj zasebnih potovanj je bilo morje, in sicer pri 46 odstotkih vseh zasebnih potovanj. Sledila sta obisk mest (24 odstotkov) in podeželja (22 odstotkov). Pri največ takih potovanjih po Sloveniji sta bila cilja podeželje in zdravilišča, v tujini pa morje, so poudarili.

48 odstotkov vseh zasebnih potovanj so prebivalci opravili v Sloveniji, 52 odstotkov pa v tujini. Na tistih v tujini so med nastanitvenimi objekti prevladovale druge najete nastanitvene zmogljivosti in hoteli ter podobni objekti, na zasebnih potovanjih v Sloveniji pa so prebivalci največkrat bivali pri sorodnikih in prijateljih.

Največkrat obiskana država na zasebnih potovanjih v tujino je bila Hrvaška (60 odstotkov vseh tovrstnih potovanj), sledile so Italija (devet odstotkov), Bosna in Hercegovina (devet odstotkov) ter Avstrija (štiri odstotke).

Turisti so na zasebnih potovanjih ustvarili skupno približno 23 milijonov prenočitev ali za 15 odstotkov več kot leto prej in v povprečju prenočili petkrat (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini pet prenočitev).

Povprečni dnevni izdatki so na takih potovanjih znašali približno 207 evrov na turista (v Sloveniji 74 evrov, v tujini 207 evrov). Največ denarja je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, in sicer povprečno 128 evrov na dan (v Sloveniji 97, v tujini 145 evrov), najmanj pa turist, ki je bil nastanjen v lastnem počitniškem bivališču (40 evrov; v Sloveniji 52 evrov, v tujini 40 evrov).

Prebivalci Slovenije so se lani odpravili tudi na približno 511.000 poslovnih oz. študijskih potovanj, kar je skoraj četrtina več kot leto prej. Poslovno potovanje v tujini je v povprečju trajalo 5,2 prenočitve, povprečni dnevni izdatki na turista pa so na takih potovanjih znašali približno 143 evrov.