Kot so danes sporočili iz javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS - JGZ Brdo, so v nedeljo pripravili ekskluzivni sprejem in ogled prenovljenega hotela za zaposlene v zavodu, danes pa hotel sprejema prve goste. Prenova hotela je bila zaključena pravočasno, pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja, hotel in posestvo Brdo pa bosta turistično središče tudi po predsedovanju, so poudarili.

Elegans hotel Brdo predstavlja raven visoke kategorije štirih zvezdic superior in je namenjen vsem ljubiteljem narave ter poslovnim, športnim in protokolarnim gostom. "Na voljo je 123 sob, kjer bodo gostje v edinstvenem ambientu prebivali v osrčju Nature 2000, se zbujali v objemu neokrnjene narave ter uživali v pogledu na unikatne in avtorske kose pohištva," izpostavljajo v JGZ Brdo.

Kulinarično zgodbo na Brdu piše prejemnik Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič, ki bo prispeval tudi k predstavitvi slovenske kulinarike v času predsedovanja. Ponudba je domača, lokalna in ekološka. V hotelu sodelujejo z okoliškimi kmetijami, hkrati pa ustvarjajo lastne, hišne produkte, pojasnjujejo.

Ob tem dodajajo, da je na voljo pester nabor doživetij v okviru celotnega posestva. Ponujajo tudi možnost koriščenja turističnih bonov, prvih 100 gostov pa bo deležnih posebnih otvoritvenih cen od 75 evrov na noč. Gostje imajo brezplačen vstop v park Brdo in med konci tedna tudi voden ogled zaprtega, ekskluzivnega dela parka Brdo.

Hotel je poimenovan po modrem kresničarju, kačjem pastirju z latinskim imenom Ischnura Elegans, ki je odraz čistega okolja in je eden izmed 32 kačjih pastirjev, ki živijo na posestvu Brdo. "Številne vrste teh gracioznih letalcev, ki so prav na Brdu našli svoj dom, niso le dokaz nedotaknjenosti narave, temveč simbolizirajo tudi nove možnosti razvoja," pojasnjujejo v JGZ Brdo.

Prenova hotela, ki jo je kot najugodnejši ponudnik izvajalo koprsko podjetje Makro 5 gradnje, je obsegala rušitvena in odstranjevalna dela do golih tal, sten in stropov, menjavo stavbnega pohištva, menjavo elektro in strojnih inštalacij, prenovo celotnega ovoja objekta s fasado in streho ter izvedbo notranjih programskih preureditev.

Prenovili so vseh obstoječih 78 sob in dogradili 41 novih. Prav tako so dogradili balkone v 31 sobah, uredili predsedniški apartma, zamenjali dvigalo ter dogradili novo dvigalo za predsedniški apartma. Uredili so tudi kuhinjo in prenovili restavracijo, aperitiv bar ter recepcijo.

Hotel na Brdu je bil zaprt vse od aprila 2019, ko so stekle priprave na obsežno prenovo in razširitev. Takrat so hotel tudi izpraznili in ga brez prenove ne bi mogli ponovno odpreti. Zapletlo se je na javnih razpisih, kjer so bile ponudbe bistveno višje od razpoložljivih sredstev ter so se gibale od 40,8 do 42,8 milijona evrov.

Novo vodstvo JGZ Brdo se je nato maja lani odločilo za cenejšo in hitrejšo prenovo hotela, ki bi stala okoli deset milijonov evrov in bila končana v letu dni. Vendar so bile tudi tedaj vse tri prispele ponudbe, ki so se gibale od 31,6 do 35,1 milijona evrov, precej predrage. Na novem razpisu so nato konec lanskega leta vendarle prejeli ustrezno ponudbo za 11,5 milijona evrov in s 130-dnevnim rokom za izvedbo. Pogodbo s podjetjem Makro 5 gradnje so podpisali v začetku januarja, dela pa so stekla še isti mesec in bila končana tik pred načrtovanim odprtjem hotela.

Elegans Brdo sprejema prve goste (od 2.47 naprej)