Piranski akvarij ponovno odprl vrata

Prenovljen in ozaljšan bo ponujal nove interaktivne vsebine za obiskovalce, univerzi pa tlakoval smernice znanstvenih raziskav na področju morske biologije in varovanja okolja.

Ob našem obisku so nekatere novosti v akvariju še nameščali, je pa največji hram morskih organizmov pri nas že na prvi pogled drugačen. "Obiskovalci bodo takoj opazili spremembe, saj smo akvarij očedili, ga osvežili in ga tudi dali v druge barve, morske barve," je povedala vodja akvarija Manja Rogelja.

Prenovljena bo trgovinica s spominki. Več bo interaktivnih vsebin, pridobili pa so tudi dovoljenje za prikazovanje zaščitenih poškodovanih ali bolnih živali, ki so jim doslej v akvariju ponujali zatočišče.

"Že od leta 2019 lahko hranimo zavarovane vrste živali. Nismo pa mogli prikazovati živali, ki so na okrevanju pri nas, kot so recimo glavate karete. To so najpogostejša vrsta morskih želv pri nas. Zdaj imamo od konca novembra v oskrbi eno," je povedala Rogelja.

Akvarij bo, kot del Univerze na Primorskem, v prihodnje bolj vpet tudi v raziskovalne dejavnosti.

"Akvarij želimo tudi vsebinsko povezati bolj z nekim raziskovanjem in raziskovalnimi smermi v svetovnem merilu, da se tudi v tem vidiku vpne, kar se bo tudi dolgoročno pozneje obrestovalo, kar obiskovalci vidijo," je povedal pomočnik rektorice Univerze na Primorskem Aleš Oven.

Postal pa je tudi del univerzitetnega Centra znanosti. "Tu bomo združevali tri različne enote, kjer bomo predstavljali celotno univerzitetno raziskovanje. Torej seveda znotraj akvarija bolj ta del biologije, varnosti o morju, varovanja okolja," je še povedal Oven.

Z jutrišnjim dnem bo torej akvarij znova odprt. Cen vstopnic niso spremenili, urnik pa malce pomaknili v popoldanski čas.