Zimska oprema za v gore. (Fotografija je simbolična.) Foto: Manca Ogrin
Zimska oprema za v gore. (Fotografija je simbolična.) Foto: Manca Ogrin

Sneg je že dodobra prekril gorski svet, lepote zasneženih gora pa s seboj prinašajo tudi številne pasti, so opozorili. "V obzir moramo vzeti dejstvo, da so gore pozimi še veliko bolj nepredvidljive kot poleti. Imamo krajši dan, nizke temperature in cel spekter različnih snežnih podlag, ki zahtevajo pravilen pristop in opremo," je na praktični novinarski konferenci na Pokljuki poudaril generalni sekretar PZS-ja in inštruktor planinske vzgoje Damjan Omerzu.

Poleg nepremočljivih, dobro izoliranih čevljev s kakovostnim narebrenim trdim podplatom so ključna oprema za zimski gorniški podvig tudi topla oblačila, termo steklenica z brezalkoholno pijačo, planinski zemljevid, prva pomoč, sončna očala, naglavna svetilka, pa tudi dereze, cepin in plazovni trojček z žolno, sondo in lopato. Tistim, ki so veliko v gorah, in turnim smučarjem svetujejo tudi plazovni nahrbtnik. Priporočljiva je tudi čelada, je naštel alpinistični inštruktor in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Skupaj s sodelavci je danes prikazal tudi pravilno uporabo omenjene opreme, kajti ni dovolj, da pohodnik opremo ima, temveč jo mora znati tudi uporabljati. "Sama oprema v današnjih časih niti ni več ključen problem, saj je lahko dostopna in ljudje si jo nabavijo, njena pravilna uporaba v konkretnih situacijah pa je izziv, ki mu zdaj namenjamo največjo pozornost," je poudaril Omerzu.

Bistveno je, da si izberemo turo, ki smo ji kos, in pri tem upoštevamo, da so dnevi krajši in planinske koče zaprte, opozarjajo strokovnjaki. Foto: BoBo
Bistveno je, da si izberemo turo, ki smo ji kos, in pri tem upoštevamo, da so dnevi krajši in planinske koče zaprte, opozarjajo strokovnjaki. Foto: BoBo

Če načrtujete prvi zimski vzpon v gore, potem stroka svetuje pomoč, tako pri usposabljanju kot pri sodelovanju z vodnikom. "Sama teorija ni dovolj, slediti mora praksa pod strokovnim vodstvom in postopno nabiranje izkušenj, ki sčasoma oblikujejo samostojnega planinca," je poudaril Omerzu in dodal, da je na voljo veliko različnih delavnic, usposabljanj in vodnikov.

"Razmere v gorah pozimi so lahko še bolj nepredvidljive kot poleti. Skladno s tem moramo svoj korak prilagoditi snežnim razmeram, ravno tako pa odločitev, kdaj je čas, da si nadenemo dereze in palice v rokah zamenja cepin. To moramo narediti na varnem mestu, preden cepin in dereze zares potrebujemo. Upoštevati moramo, da gibanje v snegu terja več energije. Pri vzponu in spustu pa nas lahko na isti turi pričaka veliko različnih podlag, od globokega snega do vmesnih kamnitih spihanih predelov in ledene podlage," je še dejal Omerzu.

Po aprilski nesreči, ko je na turi z vodnikom brez ustrezne licence plaz pod Malo Mojstrovko odnesel pet planincev, je pod večjim drobnogledom tudi ustrezna usposobljenost vodnikov. Omerzu je pojasnil, da sta v Sloveniji dve skupini strokovno usposobljenih kadrov, prvi so vodniki, vključeni v Združenje gorskih vodnikov Slovenije, drugi pa vodniki PZS-ja, ki so vpisani v razvid strokovnih delavcev v športu.

Sorodna novica Pozimi v gore le s primerno opremo in z zadostnimi izkušnjami

Po vodenjih in usposabljanjih je vse več povpraševanja, prav tako kot je vse večji tudi obisk gora, ne le poleti, temveč tudi pozimi. "Hoja v gore pozimi je postala moda. Ljudje so zamenjali stadione in telovadnice za gore ter množično že ob prvem snegu drvijo v hribe. Vabijo jih posnetki morda zelo dobrih in izkušenih planincev, se ne zavedajo, da v gorah ne moreš kar tako odnehati, če si utrujen, temveč moraš še sestopiti v dolino," je opozoril podpredsednik PZS-ja Martin Šolar.

Kot je o pravilih obiskovanja gora pozimi poudaril Šerkezi, so najpomembnejše izkušnje in znanje, ki ga je treba tudi stalno obnavljati. Bistveno je, da si izberemo turo, ki smo ji kos, in pri tem upoštevamo, da so dnevi krajši in planinske koče zaprte. S seboj moramo imeti vso potrebno opremo, stalno moramo preverjati in spremljati razmere v gorah. Predvsem pa je ključno, da se znamo pravi čas obrniti.

"Marsikaj nas lahko v gorah pričaka in ni konec sveta, temveč je zgolj znak resnosti in odgovornosti, če ocenimo, da ni več varno nadaljevati, da se enostavno obrnemo, varno vrnemo domov in se na cilj podamo kdaj drugič," je poudaril tudi Omerzu.

Zasnežene gore, nevarni pohodi