Tudi v Kranjski Gori s snegom nimajo sreče. Foto: BoBo
Tudi v Kranjski Gori s snegom nimajo sreče. Foto: BoBo

Neobičajno visoke temperature so pokvarile načrte smučišč, da bodo v drugem delu zimske sezone nadoknadila slabši obisk v prvem. Zadnji dan obratovanja kranjskogorskega smučišča je tako danes. Kot piše na spletnih straneh smučišča, je snega na progah 20 centimetrov, vendar upravljavci smučišč že nekaj časa opozarjajo, da previsoke temperature za ta čas otežujejo pripravo prog.

Izvedbo pokala Vitranc v Kranjski Gori so pristojni sicer potrdili, a imajo organizatorji z ohranjanjem primernih pogojev veliko dela. Kot je za STA nedavno dejal vodja priprave proge Gorazd Bregant, so zagotovili nujno širino terena za veleslalom, to je 30 metrov, zadostno debelino pa so dosegli z nameščanjem snega "iz vseh možnih rezerv".

Sorodna novica Vrste za vožnjo z gondolo – navzdol

Poleg tega, da bodo zaradi pretoplega vremena zaprli smučišče v Kranjski Gori, se s težavami spopada tudi večina drugih smučišč. Smučišče Cerkno so zaprli 22. februarja. Zaradi vremenskih razmer so ga uspeli odpreti šele sredi januarja. Že takrat so napovedali, da bo smučarska sezona predvidoma trajala manj kot mesec dni.

Na Veliki planini smučišča letos sploh niso odprli.

Čeprav so smučišča odprta, večina prog ne obratuje

Na Mariborskem Pohorju, kjer je snega na progah 15 centimetrov, obratujejo tri od 24 prog. Na Rogli je snega do 30 centimetrov, obratuje pa približno polovica prog.

Na Kopah je snega približno 20 centimetrov. Obratujejo tri od skupno desetih prog.

Toliko snega imajo tudi na Golteh, kjer obratujejo štiri od 16 prog.

Na Voglu se lahko pohvalijo z več kot metrom snega

Več sreče s snegom imajo na Voglu, kjer je snežna odeja debela 140 centimetrov. Obratuje 12 od skupno 22 kilometrov prog.

Podobno velja za Krvavec s 45 centimetri snega. Nedavno so prvič po 23 letih odprli tudi levi del smučišča, vendar se tudi oni spopadajo z nadpovprečno visokimi temperaturami za ta čas.

Veliko snega je tudi na Kaninu, kjer pa smučišče zaradi tehnične neustreznosti krožne kabinske žičnice v letošnji zimski sezoni ne obratuje.