Foto: Arso
Foto: Arso

V zadnjem obdobju se je v gorah zgodilo več nesreč, prejšnji konec tedna tudi ena najhujših v zadnjih letih. Na Storžiču so umrli trije alpinisti, dva reševalca in en alpinist pa so bili v snežnem plazu poškodovani. Ta je bil še isti dan usoden tudi za slovenskega turnega smučarja na italijanski strani Kanina.

Sorodna novica Klečal je ob vreči s ponesrečencem, ko so zavpili: "Plaz!"

V gorah je še vedno veliko snega, pred počitniškim in sončnim koncem tedna opozarja policija. Zaradi močne otoplitve se bo nevarnost proženja snežnih plazov v prihodnjih dneh še povečala, prehodno pa so mogoči tudi večji plazovi mokrega snega.

Proženje že ob manjši obremenitvi

"Nevarna so predvsem prisojna pobočja, kjer bo ojužilo snežno odejo. Tam se bodo sredi dneva prožili spontani plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi. Izogibati se je treba tudi odprtim območjem z napihanim snegom in grapam ter žlebovom tik pod grebeni," svetujejo.

Dodajajo, da je na teh mestih še veliko snega, ki se lahko sproži tako spontano kot tudi ob manjši dodatni obremenitvi. "Območja klož so večja, klože pa debelejše kot navadno, tudi tam, kjer jih nismo vajeni," poudarjajo.

PLAZOVNI BILTEN

Informacije o snežnih razmerah in nevarnosti plazov lahko preverite tukaj!

Niz zlatih nasvetov

Preden se odpravite v gore, preverite razmere in se o njih prepričajte tudi na terenu. Pri tem uporabite zanesljive vire in metode. Ne zadržujte se na nevarnih območjih. Imejte ustrezno opremo, ki jo morate znati pravilno uporabljati. Na plazovitih območjih med opremo spada tudi plazovni trojček (plazovna žolna, sonda in snežna lopata).

Hodite vsaj v dvoje, izbirajte pa smeri, ki ustrezajo vašemu znanju, psihofizični pripravljenosti, opremi in so varne, nasvete niza policija. Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, pa takoj pokličite številko za klice v sili 112.

Na nevarnosti bodo policisti gorske policijske enote ta konec tedna opozarjali tudi na terenu, saj pravijo, da želijo z dejavnostmi za zagotavljanje splošne varnosti ljudi v gorah preprečiti morebitne nesreče in ohraniti življenja.