Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob nesrečah v gorah in na težje dostopnih terenih na pomoč priskočijo gorski reševalci. Na Severnem Primorskem so to prostovoljci Gorske reševalne službe Tolmin in Bovec, ki se skupaj z bohinjsko uvrščata med tri najbolj obremenjene postaje v Sloveniji.

Tolminski gorski reševalci, ki delujejo na celotnem območju Severne Primorske z izjemo občine Bovec, so letos posredovali 84-krat, bovški pa so imeli 69 intervencij, med njimi je bilo nekaj zelo zahtevnih.

Bovški gorski reševalci so letos posredovali v gorah in soteskah, pri padalskih nesrečah, pa tudi v nesreči pri spustu po jeklenici. Kot je povedal načelnik Gorske reševalne službe Bovec Jure Črnič, so letos zaznali manj posredovanj v soteskah, "kar je verjetno posledica obilnega deževja".

V primerjavi z lani pa so letos na Bovškem opravili nekaj zelo zahtevnih intervencij. "Prva je bila v zimskem času – posredovanje v množični nesreči na Mali Mojstrovki. V poletnem času pa je bilo tudi nekaj zelo zahtevnih intervencij, med njimi posredovanje na Razorju, kjer smo morali na klasičen način izpod vrha Razorja 300 metrov nižje prenesti ponesrečenca, da ga je lahko helikopter pobral. Pri izviru Soče se je zgodila nesreča s hudo poškodbo, kjer je obiskovalec padel skoraj v izvir. V jesenskem času pa smo imeli izredno težko stensko reševanje v južni steni Jerebice."

Tolminske gorske reševalce so na pomoč poklicali večinoma planinci in pohodniki, padalci ter gorski kolesarji. Načelnik tolminske gorske reševalne službe Metod Fon o vrstah poškodb: "V teh intervencijah je bilo 45 odstotkov težje poškodovanih ali bolnih, sedem odstotkov lažje poškodovanih, 40 odstotkov pa je bilo nepoškodovanih oziroma so našo pomoč potrebovali, ker so se zaplezali ali pa niso mogli sestopiti, ker so se izgubili na razpotju ali pa jih je presenetila noč."

V zimskem času severnoprimorski gorski reševalci sicer zaznavajo manj intervencij, vseeno pa ob začetku zimske turistične sezone vse ljubitelje dejavnosti v naravi opozarjajo na primerno opremo, znanje in dobro telesno pripravljenost ob odhodu v hribe in gore.

Kot je poudaril Fon, je posebna previdnost potrebna tudi pri obisku gozdov, kjer se zaradi posledic poletnih ujm skrivajo številne pasti, zaradi katerih lahko zdrsnemo ali pademo, kar se lahko konča tudi tragično.