Čeprav planota še ni tako lepo pokrita s snegom kot na sliki, bodo tekači ta konec tedna že uživali na snežni podlagi. Foto: www.alesfevzer.com
Čeprav planota še ni tako lepo pokrita s snegom kot na sliki, bodo tekači ta konec tedna že uživali na snežni podlagi. Foto: www.alesfevzer.com

Medtem ko številni med nami še vlečemo na plano svoja zimska oblačila, pa je pokljuški biatlonski center že dobil novo belo preobleko. Po prvi letošnji sneženi podlagi se bodo tako že te dni lahko pognali tako profesionalni športniki kot rekreativci.

Kot prvi zimskošportni center bodo tako svoja vrata odprli že to soboto, na voljo pa bo kilometer in pol proge za smučarski tek. Dopoldne bo ta rezervirana za slovensko biatlonsko reprezentanco in druge športnike, po dvanajsti uri pa bo proga odprta tudi za rekreativne tekače.

Za ureditev proge so pri Centru Pokljuka izpraznili deponijo 12.000 kubičnih metrov snega iz lanske in predlanske zime. V tesnem sodelovanju z biatlonskimi reprezentancami bo na Pokljuki najboljšim Slovencem tako tik pred začetkom sezone omogočen tudi prepotreben trening na snežni podlagi.

Razlog za predčasni začetek sezone je tudi to, da Pokljuka letos ne bo gostila tekme za svetovni pokal, kar pomeni, da se lahko organizatorji osredotočijo na zagotavljanje kakovostnih treningov za športnike in užitkov za rekreativce.

Posodobljena Pokljuka za prihodnost

Pokljuški center je sicer z nedavnim svetovnim prvenstvom pridobil prepotrebno infrastrukturno prenovo in posodobitev. Izrednega pomena za delovanje centra sta blejska obvoznica in velik del sanirane ceste na Pokljuko. V centru so prenovljene tudi proge, sanirana je sporna vodna akumulacija, nova sta električno omrežje in optična povezava, ki omogoča moderen prenos podatkov. S posodobitvijo si je Pokljuka zagotovila osnovne možnosti, da ostane del biatlonskega svetovnega pokala.

Poleti so nato opravili še nekaj sanacijskih del, saj je po prvenstvu in dolgi zimi ostalo kar nekaj ograj in poti, ki jih je treba urediti, popraviti in počistiti. Poletje so za vaje v prenovljenem centru izkoristili tudi slovenski biatlonci in tekači.

Nova naloga bo gradnja izpostavljenih rolkarskih stez. Organizacijski odbor in ŠD Pokljuka si že prizadevata pridobiti vsa potrebna soglasja za gradnjo, ki naj bi jo začeli spomladi.

Pokljuka vstopila v zimo