Ključavnice, kot jim pravijo domačini, so svoje cvetove že odprle na prisojnih in nižjih legah ter se zdaj, pravi Klemen Klinar iz Razvojne agencije za Zgornjo Gorenjsko "počasi selijo proti Golici, kjer to cvetenje doseže višek v koncu maja". "Trenutno lahko rečemo, da je najlepše na območju Javorniškega Rovta, Plavškega Rovta in v nižjih delih Planine pod Golico."

Takole so narcise razveseljevale obiskovalce pred leti. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Takole so narcise razveseljevale obiskovalce pred leti. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Po dobrih izkušnjah v lanskem letu so tudi letos organizirali javni prevoz – ta naj bi ob zapori ceste v treh majskih koncih tedna preprečil prometni kaos v vaseh pod Golico. A so jim jo prvi konec tedna zagodli ledeni možje, zato cestne zapore to soboto in v nedeljo še ne bo, prihodnja dva konca tedna pa bo do ključavnic, kot jim rečejo domačini, mogoče le z avtobusom in seveda peš. O tem, da je bila odločitev za uvedbo javnega prevoza upravičena, danes, pravi Klemen Klinar, ne dvomi nihče več: "Recimo lani, ko smo z avtobusom v petih dneh v naše konce prepeljali več kot 4500 obiskovalcev, bi to v povprečju pomenilo 650 vozil v teh malih vaseh pod Golico na dan."

Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske že vrsto let poteka tudi projekt Zaščitimo narcise, ki je namenjen lastnikom zemljišč, saj je za ohranitev rastišč treba pri kmetovanju upoštevati kar nekaj omejitev. Danes je v projekt vključenih že 33 lastnikov in 41 hektarjev travnikov. Kmetovalec Luka Klinar ob tem pravi: "Če hočemo to ohraniti, spomladi ne smemo na primer pasti. Zdaj tam ne pasemo, smo pač sprejeli te določene omejitve." "Vidi se, da izginjajo tam, kjer se veliko vozi s težko kmetijsko mehanizacijo," še dodaja. Še večji, če ne kar največji sovražnik ključavnic pa so ovce. "Tam, kjer se ovce spomladi pasejo, imam tak primer doma, tam jih ni več."

Na kvadratnem metru našteli kar 162 cvetov

Zadnja tri leta poteka tudi štetje narcis na vzorčnih travnikih, tam, kjer se aktivno kmetuje, na travniku, ki se zarašča, in travniku, ki je vključen v program: "In za primer: na travniku, kjer se res gospodari tako, kot je treba, smo v teh treh letih na eni vzorčni točki našteli – ne boste verjeli – 162 cvetov narcis na kvadratni meter. In lahko si predstavljate, da ta travnik, če ga obiščete, daje vtis s snegom pobeljenega travnika," še pojasnjuje Klemen Klinar.

Ta je zadovoljen tudi z dejstvom, da obiskovalci po letih ozaveščevalnih akcij zdaj niso več grožnja tej zaščiteni cvetlici. Večina je namreč spoznala, da je najlepša na fotografiji.