Je sestavni del dediščine živega srebra v Idriji, vpisane na seznam Unescove svetovne dediščine. Foto: BoBo
Je sestavni del dediščine živega srebra v Idriji, vpisane na seznam Unescove svetovne dediščine. Foto: BoBo

Na Mestnem trgu v Idriji je te dni na ogled razstava, posvečena 30-letnici delovanja turističnega Antonijevega rova, s katero Center za upravljanje z dediščino živega srebra vstopa v dogodke jubilejnega leta rudnika živega srebra. Zasnovana je kot potujoča razstava, ki se bo iz Idrije selila še v druge slovenske kraje, in sicer v park Škocjanske jame, Tehnični muzej Slovenije ter jeseni v Park vojaške zgodovine v Pivko.

Opuščeni rudnik je sestavni del dediščine živega srebra v Idriji, vpisane na seznam Unescove svetovne dediščine. Antonijev rov je najstarejši ohranjeni vstop v rudnik, v katerem so leta 1500 začeli kopati živosrebrno rudo. Približno 3000 metrov dolg rov so skoraj 500 let uporabljali za vstop in izstop iz jame. Je tudi eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi.

Po prenehanju rudarjenja v idrijskem rudniku, ki je bil drugi največji rudnik živega srebra na svetu, so Antonijev rov leta 1994 uredili za turistične oglede. Tako po njem namesto knapov že 30 let hodijo le turisti. Pot je zasnovana tako, da ob njej obiskovalci doživijo delo rudarjev skozi zgodovino, od prvih let, ko so rudarji začeli izkopavanja, do zadnjih dni, ko je rudnik počasi zaprl vrata, je pojasnil vodja oddelka za upravljanje in koordinacijo Unescove dediščine pri CUDHg-ju Davor Vodopija.

Ob obletnici so pred časom poskrbeli za obnovo makete rudniških rovov pred vhodom

Čeprav je Antonijev rov odprt čez celo leto, bo ta konec tedna tradicionalni aprilski dogodek ob začetku turistične sezone Rudnik oživi. Namenjen je otrokom od 7. do 12. leta, ki jih po rudniku popeljejo vodniki.

Ob obletnici so pred časom poskrbeli za obnovo makete rudniških rovov pred vhodom v Antonijev rov. Ta prikazuje labirint rudniških rovov, ki jih je bilo nekoč za več kot 700 kilometrov, danes pa so povečini zasuti ali zaliti z vodo.

Prvi odlomki filma bodo na ogled ob osrednjem dogodku ob 30-letnici, koncertu Godbenega društva rudarjev Idrija.

V pripravi je tudi film s spomini vodnikov po Antonijevem rovu – skoraj 90 se jih je zvrstilo v treh desetletjih. Med njimi je tudi Idrijčan Jože Pavšič, nekdanji rudar v idrijskem rudniku in že vse od začetka delovanja turističnega rudnika tudi vodnik po Antonijevem rovu. Kot je povedal, mu je v spominu ostalo zlasti leto 1998, ko je Antonijev rov obiskalo okoli 30.000 obiskovalcev, od tega jih je sam po rudniškem podzemlju popeljal 18.000.

Prvi odlomki filma bodo na ogled ob osrednjem dogodku ob 30-letnici, koncertu Godbenega društva rudarjev Idrija. Ta bo 8. junija pred jaškom Frančiške.

Jubilejni dogodki se bodo nadaljevali jeseni s prireditvami v okviru Odsevov srebrnega časa ter decembrskim koncertom idrijskih godbenikov v rudniškem podzemlju.