Predvidena je tudi obnova ure. Foto: Pixabay
Predvidena je tudi obnova ure. Foto: Pixabay

Stroški obnove, ki se je začela leta 2017, tako trenutno znašajo že skoraj 80 milijonov funtov (95 milijonov evrov).

Obsežna škoda, odprava katere bo stala dodatnih 18,8 milijona funtov, se je razkrila šele, ko je projektna ekipa sploh prvič začela bolj intenzivne preiskave strukture.

Kot je pojasnil predstavnik parlamentarne komisije, pristojne za obnovo, Ian Ailles celotnega obsega škode namreč ni bilo mogoče prepoznati pred postavitvijo gradbenega odra. Tudi sicer je sama obnova po njegovih besedah bolj kompleksna, kot so pričakovali.

Kljub temu pa ohranjajo prizadevanja za dokončanje obnove in povrnitev "nekdanje veličine" stolpu do leta 2021, navajajo.

Popravili bodo tudi uro

Dela vključujejo popravilo številčnice in mehanizma ure, razpok v zidovju in korozijo strehe. Predvidena je tudi obnova obrobe ure, ki naj bi ji povrnili njeno izvirno barvo iz 19. stoletja. Kot alternativo stopnicam na stolp bodo namestili dvigalo.

Stolp je delo arhitekta Augustusa Pugina, zgrajen pa je bil leta 1856 v neogotskem stilu. A odtlej ga je dodobra prizadel zob časa, tako da se trenutno celo nagiba 46 centimetrov od vertikale.

Zaradi obnovitvenih del zvon Big Ben, ki se je prvič oglasil leta 1859, od leta 2017 pretežno molči. Nekatere je to vznejevoljilo zlasti ob nedavnem odhodu Združenega kraljestva iz EU-ja, ki ga nasprotno z željami ni pospremilo zvonjenje znamenitega zvona v Elizabetinem stolpu.