Izbor je potekal na svetovni ravni, med nagrajenci pa sta tudi dve slovenski destinaciji, Radovljica in Solčava, kar je še eno veliko priznanje za slovenski turizem.

Solčava. Foto: Tomo Jeseničnik
Solčava. Foto: Tomo Jeseničnik

Destinaciji sta bili med najboljše izbrani izmed 170 destinacij iz 75 držav. Skupno je bilo nagrajenih 44 vasi z vsega sveta. Na UNWTO-ju so ob tem zapisali, da Radovljica in Solčava izstopata po ohranjanju tradicionalnih vrednot in načina življenja v njunem okolju ter izrednem trudu za razvoj turizma na podeželju. Poleg tega aktivno razvijata odgovorni turizem na vseh treh stebrih trajnosti: okoljskem, gospodarskem in družbenem. Obe destinaciji sta tudi nosilki zlatega znaka Slovenia Green Destination, kar priča o njuni zavezanosti trajnostnemu razvoju.

Ciril Globočnik, župan Radovljice, je ob tej priložnosti poudaril: "Kot smo zapisali v prijavi, mesto Radovljica, ki je del destinacije Radol’ca, temelji na butičnih turističnih produktih, tesno povezanih z lokalno tradicijo in kulinariko, s kulturno dediščino ter domačini. S projekti, kot so Okusi Radol’ce in Narejen v Radol’c, ter dogodki v mestu si prizadevamo za promocijo ter vključevanje lokalnih pridelovalcev ter drugih ustvarjalcev v turistično ponudbo destinacije. Zaradi trajnostne naravnanosti je celotna destinacija tudi nosilka zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma."

Radovljica. Foto: BoBo
Radovljica. Foto: BoBo

Katarina Prelesnik, županja Solčave, je ob podelitvi nagrade povedala: "Kot majhna podeželska skupnost se kot posamezniki in vsi skupaj v naši destinaciji trudimo, da s svojimi ravnanji izboljšujemo stanje v naravi in okolju. Veliko nam pomenijo okoljska priznanja, ki smo jih prejeli v zadnjih letih, če samo omenim zlati znak Zelene sheme slovenskega turizma, tri leta zaporedoma pa smo prejeli znak TOP 100 trajnostnih destinacij na svetu. Še posebej smo se razveselili novice, da smo bili izbrani in imenovani med najboljše podeželske vasi na svetu, ki jih je Svetovna turistična organizacija (UNWTO), razglasila na 24. generalni skupščini organizacije v Madridu 2. decembra 2021."

S pozivom za Best Tourism Villages by UNWTO si Svetovna turistična organizacija prizadeva, da bi turizem postal vodilo za razvoj podeželja in blagostanja v bolj odmaknjenih regijah ter da bi tako aktivno prispeval k varovanju naravne in kulturne dediščine, lokalnih vrednot in raznolikosti kulturne krajine.

Destinacije, ki so v letošnjem letu prejele naziv Best Tourism Village, bodo postale članice mreže z enakim imenom, ki bo omogočala prenos znanj in dobrih praks med turistično razvitimi podeželskimi kraji, hkrati pa bodo deležna tudi strokovnega usposabljanja za člane in promocijske podpore Svetovne turistične organizacije.