Razgledni stolp Štrigova. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Razgledni stolp Štrigova. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Naši južni sosedje pa govorijo prav o nasprotnem, da to prinaša nove možnosti sodelovanja.

Razgledni stolp na tako imenovanem Madžerkinem bregu je del poldrugi milijon evrov vrednega evropskega kolesarsko-turističnega projekta. V njem sodelujeta Hrvaška in Madžarska.

"Glede na to, da se medžimurska občina razvija v turistični cilj aktivnega dopustovanja, je to le nadgradnja. Iz leta v leto vznikajo nove turistične privlačnosti, ki se jih trudimo povezati z različnimi ponudbami," je povedala Ana Kralj iz Razvojne agencije Redea Čakovec.

S 25 metri je stolp enkrat nižji od lendavskega Vinariuma. Zgrajen je iz slovenskega lesa in ponuja pogled v pet držav. Seveda tudi k nam, v bližnji Ljutomer ali Lendavo. Načrtujejo tudi okrog 100 metrov dolgo jeklenico. Na vprašanje, kaj pa, če bi zipline povezali z lendavskim, je Stanislav Rebernik, župan Štrigove, odgovoril: "To bi bila krasna zgodba. Vidimo se in drug drugega lahko tudi pozdravljamo."

V Štrigovi stavijo na povezovanje razglednih stolpov – poleg omenjenih še tistega na Rogli. "Ponudbo moramo združiti. Naj ljudje vedo, da so na dokaj majhnem območju trije izjemni razgledni stolpi," je povedal Rebernik.

Sicer pa Štrigova na hrvaški in Rakrižje na naši strani dihata kot eno. Čeprav je bilo sodelovanje v zadnjem obdobju zaradi pandemije moteno. "Izkoristili bomo prvo priložnost, da se spet srečamo in to skupaj proslavimo. Naj se sorodniki in družine spet zberejo. Počasi bo spet zaživelo to, kar nam je v krvi in česar si želimo," je za konec dodal Rebernik.

Ker je na tem območju vetrovno, bodo posebnost razglednega stolpa tudi posebne orgle, ki jih bodo vgradili do prihodnje pomladi.

Nov razgledni stolp Štrigova