Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vsi turisti, ki so namenjeni v Turčijo, bodo kmalu imeli možnost, da lepote Anatolskega polotoka, kulturne zaklade in kulinarične užitke raziščejo z vlakom Mesopotamia Express, ki se ustavi na številnih obleganih destinacijah, kot so Kayseri, Malatya in Elazığ, med postanki pa potnikom obljubljajo dovolj časa za oglede, poroča Euronews.

Mesopotamia Express odpelje iz glavnega mesta Ankare in se vije skozi notranjo, vzhodno in jugovzhodno anatolsko regijo države. "To je ključnega pomena za razvoj turizma v našem mestu in regiji," je za turške medije povedal Mehmet Kaya, predsednik gospodarske in industrijske zbornice Diyarbakır. "Potrudili smo se, da bi ljudje videli in spoznali regijo. To bo ključno orodje za ljudi, da vidijo in spoznajo turško kulturo," je še povedal.

Prvi potniški prevoz se bo po poročanju Euronewsa predvidoma začel 19. aprila z odhodom iz Ankare, iz Diyarbakırja pa se bo vrnil 21. aprila. Turistični vlak ima devet spalnih vagonov in en jedilni vagon, njegova kapaciteta pa je do 180 potnikov. Turisti bodo za enosmerno potovanje odšteli od 257 evrov in 230 evrov za povratno potovanje. Potniki lahko pričakujejo sedeže, ki se čez noč spremenijo v postelje, ter dodatke, vključno s hladilnikom, umivalnikom, garderobno omaro in ogrevanjem. Med 1051 kilometrov dolgo potjo se bodo turisti lahko podali skozi razgibano puščavsko pokrajino in mimo zasneženega vrha gore Erciyes, spečega vulkana, ki doseže nadmorsko višino 3916 metrov. Vlak se med potjo ustavi trikrat, potniki pa bodo imeli med postanki od tri do štiri ure časa za raziskovanje.

Med postanki lahko popotniki okusijo regionalne jedi in obiščejo arheološke znamenitosti.
Kayseri, zgodovinska prestolnica Kapadokije, je poznana po krajih iz obdobja Seldžukov – mošejah, grobnicah in teoloških šolah iz 13. stoletja.

Mesto je dom najstarejše seldžuške mošeje v Turčiji iz leta 1238 – kompleks mošeje Hunat Hatun še vedno vključuje delujoč hamam z ločenima oddelkoma za moške in ženske.
V bližini Malatye, še enega starodavnega mesta, lahko potniki obiščejo nasip Arslantepe, ki je pod Unescovo zaščito, muzej na prostem s palačami, templji, stenskimi poslikavami in kipi iz leta 3000 pred našim štetjem. Regija Malatya je znana kot "dežela marelic" in dobavlja približno 50 odstotkov svežih in 95 posušenih marelic v Turčiji. V Elazığu lahko popotniki najdejo eno najbogatejših kuhinj v Turčiji.