Turistično-gostinski objekt ob jezeru Jasna v Kranjski Gori je 13 let po požaru z novim lastnikom dočakal celovito prenovo. Foto: Marko Ocepek
Turistično-gostinski objekt ob jezeru Jasna v Kranjski Gori je 13 let po požaru z novim lastnikom dočakal celovito prenovo. Foto: Marko Ocepek

Kranjskogorska občina je v zadnjih letih že uredila okolico večjega dela jezera, zdaj pa se prenovljen in z novimi vsebinami prebuja tudi osrednji objekt ob njem. Kranjskogorski župan Janez Hrovat je prepričan, da bo celotna Jasna s tem še bolj zaživela.

Turistično-gostinski objekt ob idiličnem jezeru ob vznožju vzpona na Vršič je bil desetletja priljubljena točka izletnikov in turistov, z uničenjem gostišča (zaradi požara) pred 13 leti pa je postal simbol za slabo upravljanje turistične infrastrukture. Lastnik je gostišče nadomestil z apartmaji za prodajo, ki pa zaradi nesoglasij s krajevno skupnostjo in finančnih težav niso nikoli zaživeli. Tako je objekt dolga leta propadal.

Že dolgo se trudimo, da ponovno oživimo Jasno, odprtje tega objekta pa je še en do kamenčkov v zaključnem območju.

Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora

Lani je apartmajski objekt kupila družba Alpe Adria turizem in kamping, ki jo vodi Dominik S. Černjak, ter ob podpori kranjskogorske občine, jeseniške upravne enote, pristojnih institucij in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pri pridobivanju potrebnih mnenj, soglasij in dovoljenj začela z revitalizacijo.

"Brez sodelovanja vseh akterjev tega projekta ne bi bilo," je izpostavil Černjak in dodal, da so, ko so se začeli pogajati o nakupu, najprej vprašali krajevno skupnost, kakšen je njen interes na tem območju, ter ga uskladili. Tako so uredili gostinski lokal in revitalizirali osem butičnih apartmajev, ki služijo oddajanju in ne prodaji. Zagotovili so tudi, da območje ostaja prehodno in odprto za vse.

Uradno odprtje resorta Jasna. Foto: Marko Ocepek
Uradno odprtje resorta Jasna. Foto: Marko Ocepek

V prenovljenem turističnem objektu so apartmaji velikosti od 58 do 120 kvadratnih metrov, ki so jih opremili z dodatnimi ločenimi toaletnimi prostori, hkrati so legalizirali in opremili vse galerije v apartmajih ter iz vseh omogočili pogled na panoramo Jasne, ki je, kot poudarja Černjak, resnično izjemna.

Apartmaji so višjega kakovostnega razreda in cene v njih bodo glede na sezonska gibanja in na število gostov variirale od 250 do 900 evrov na dan. Ciljajo na obiskovalce, ki cenijo kakovostno doživeti prosti čas v stiku z naravo. Temu je prilagojena ponudba vsebin za umirjanje, počitek in sproščanje.

Danes vrata odpira gostinski del objekta, ki bo odprt za vse obiskovalce, z uradnim oddajanjem apartmajev pa bodo pričeli v prihodnjih dneh. Ta konec tedna so za tako imenovano testno otvoritev z namenom pregleda uporabnosti in odprave morebitnih napak že polnozasedeni. Spomladi se bodo lotili še urejanja okolice in alpske plaže. Dolgoročno načrtujejo tudi novo parkovno ureditev s konceptom vrnitve k samoniklemu rastja na lokaciji.

Foto: Marko Ocepek
Foto: Marko Ocepek

3,2 milijona evrov vredna naložba
Celotna naložba v nakup, prenovo in zunanjo ureditev je vredna 3,2 milijona evrov. 200.000 evrov je za energetsko sanacijo objekta prispevalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot je poudaril minister Zdravko Počivalšek, so takšni projekti, kot je revitalizacija Jasne, tisti, ki dopolnjujejo raznolikost slovenskega turizma. "S tem se delajo koraki naprej in ustvarja možnost za višjo dodano vrednost v turizmu," je poudaril.