Laudamotion je ustanovil nekdanji dirkač Nicki Lauda. Foto: EPA
Laudamotion je ustanovil nekdanji dirkač Nicki Lauda. Foto: EPA

V nemški tiskovni agenciji DPA so sporočili, da so predstavniki irskega letalskega prevoznika in sindikalisti v avstrijski podružnici v zadnjem trenutku le prišli do dogovora. Ryanair je zaposlenim ponudil več možnih rokov za znižanje plač in sindikalistom zagrozil, da bodo podružnico preselili v drugo vozlišče, če ne bo dogovora.

Zadnji rok je pretekel pred nekaj dnevi, a so predstavniki sindikatov in avstrijske gospodarske zbornice le dosegli dogovor, ki so ga na anketi potrdili tudi zaposleni. Kljub dogovorjenemu znižanju plač bo vseeno prišlo do odpuščanja, a v zmanjšanem obsegu.

Ryanair se sooča z resnimi finančnimi težavami, ki bi lahko ogrozile obstoj podjetja. Foto: Reuters
Ryanair se sooča z resnimi finančnimi težavami, ki bi lahko ogrozile obstoj podjetja. Foto: Reuters

Laudamotion, avstrijska podružnica Ryanaira leti do nekaterih najbolj priljubljenih evropskih destinacij, kot so Majorka, Rim, Bruselj in Milano. Podjetje je sicer ustanovil nekdanji dirkač formule ena Nicki Lauda, a ga je njegov holding januarja lani prodal irskemu prevozniku.

Zaradi dostopnosti dunajskega letališča iz Slovenije, bi zaprtje podružnice gotovo vplivalo na dostopnost nizkocenovnih letov v Sloveniji, zaradi česar je odločitev o ohranitvi podjetja dobrodošla.

A kljub spodbudnim novicam ni še popolnoma jasno, kakšna bo ponudba letov družbe v prihodnosti. Ryanair se, tako kot večina podjetij v industriji, namreč zaradi ustavitve mednarodnega potniškega prometa sooča s katastrofalnim upadom dohodkov in gospodarskimi težavami. Večina flote podjetja še vedno ne leti, med njimi vsa letala Laudamotiona, ki bo moral nekaj izmed njih zagotovo prodati.