Vojna v Ukrajini bo prizadela vse sektorje, tudi letalsko industrijo. Foto: AP
Vojna v Ukrajini bo prizadela vse sektorje, tudi letalsko industrijo. Foto: AP

"Do marca leta 2023 imamo pokritih okoli 80 odstotkov naših potreb po nafti. Zato bomo letošnje poletje, pravzaprav do konca letošnjega leta, še lahko zagotavljali nizke cene vozovnic za naše potnike, saj bomo nafto še kupovali po zmernih cenah," je dejal.

Ryanair je, podobno kot drugi letalski prevozniki, prejšnji teden po začetku ruskega napada na Ukrajino začasno prekinil vse letalske povezave v Ukrajino in iz nje. O'Leary je dejal, da se bodo na spremenjene razmere prilagodili tako, da bodo povečali število poletov iz Poljske, Romunije, Italije in Nemčije, poleti pa bodo potnikom ponudili več poletov na letališča v Grčiji, Italiji, Španiji in na Portugalskem, ki so v bližini obalnih mest.

Direktor Ryanaira Michael O'Leary. Foto: EPA
Direktor Ryanaira Michael O'Leary. Foto: EPA

Trenutno imajo veliko prošenj, naj okrepijo letalske povezave s poljskimi mesti, saj skuša veliko ukrajinskih državljanov iz te države potovati v druga evropska mesta, kjer imajo sorodnike ali prijatelje. Zatrdil je, da trenutne razmere ne bodo imele "dramatičnega vpliva" na rezervacijo letalskih vozovnic za polete v vzhodnoevropska mesta. "To lahko trdim, vse dokler ne bi vojna eskalirala in se razširila," je dodal.

Dodal je, da so si mnoge družbe po pandemiji covida-19 obetale izjemno uspešno turistično sezono. Potovanja se namreč še niso v celoti razmahnila, saj se razmere po vrhu okužb s koronavirusno različico omikron šele v zadnjih tednih umirjajo. Zaradi covida-19 je bila zelo okrnjena tudi novoletna praznična turistična ponudba.

Wizz Air ponuja brezplačne sedeže

Nizkocenovni evropski letalski prevoznik Wizz Air pa je napovedal, da bo ponudil 100.000 brezplačnih sedežev na kratkih poletih za ukrajinske begunce. Madžarska letalska družba je na družbenih omrežjih sporočila, da je "zavezana" pomagati ukrajinskim beguncem do cilja. Sedeži za begunce bodo na voljo na letalih Wizz Aira iz Poljske, Slovaške, Madžarske in Romunije v marcu.