Foto: Organizator
Foto: Organizator

Marca lani je Dami Zupi zaradi izbruha pandemije naenkrat ostal brez možnosti sodelovanja na kolesarskih dogodkih zunaj države. A je sočasno ugotovil, da si nikoli prej ni vzel časa, da bi kolesaril znotraj domovine. Poklical je prijatelja Alojza Poglavca in mu predstavil idejo o Dobrodelnem kolesarjenju okoli Slovenije. Oba sta bila za, hitro sta organizirala tudi spremljevalno ekipo in se podala na pot. Na posameznih etapah so se dobrodelnemu dogodku pridružili tudi drugi kolesarji (skupaj okoli 150), celotno traso pa sta organizatorja odpeljala sama, in sicer v 54 urah.

Letošnji dogodek, ki se mu je pri organizaciji pridružila tudi Slovenska karitas, je sicer zastavljen malo drugače. Kot sta pojasnila, bodo kolesarili vsak dan do 1. maja, a le podnevi, in ne nepretrgoma kot lani.

Letošnja trasa DOS-a

1. etapa (27. 4.): Novo mesto–Portorož (0–277 kilometrov)
2. etapa (28. 4.): Portorož–Soča (277–580 kilometrov)
3. etapa (29. 4.): Soča–Prevalje (580–810 kilometrov)
4. etapa (30. 4.): Prevalje–Dobrovnik (810–1.000 kilometrov)
5. etapa (1. 5.): Dobrovnik–Novo mesto (1.000–1.225 kilometrov)

Kolesarjem se lahko pridružite na trasi (trenutna GPS-lokacija je skupaj s spletnim videoprenosom objavljena na spletni strani) ali pa jih spodbujate ob njej. V večjih mestih načrtujejo tudi krajše postanke.

Pri dobrodelnem dogodku, poudarjata, lahko sodeluje kdor koli, "ki je zdrav in ima nekaj kilometrov v nogah". Kot pravita, DOS ni tekma, "ni pa tudi turistična vožnja".

Dobrodelno kolesarjenje za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin

Zbrana sredstva bodo šla za nakup koles otrokom iz socialno ogroženih družin

Kot omenjeno, sočasno poteka zbiranje sredstev za dobrodelne namene. "Menim, da v 21. stoletju ne smemo dopustiti, da bi se zaradi novega koronavirusa, tehnologije ali česar koli drugega nehali ukvarjati s športom. To mora (p)ostati vrednota in zavedati se moramo, da moramo drug drugemu pomagati," je pred začetkom DOS-a dejal Zupi. Vse, kar bodo zbrali, bodo letos tako namenili nakupu koles za otroke iz socialno ogroženih družin, so pojasnili na Karitas.

Organizatorji sredstva zbirajo na naslednje načine:

● kolesarji lahko na poti prispevajo minimalno 10 evrov,
● s SMS sporočili: ZAkolo5 na 1919,
● z donacijo na TRR Karitas:
Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: 00 905
Namen: ZA KOLO

Kot pravijo na Karitas, opažajo, da kolo za mlade ni samo prevozno sredstvo, ampak tudi način izražanja pripadnosti skupini, pa tudi pripomoček za zabavno in koristno gibanje, ki je skupaj z zdravo prehrano pomembno za varovanje zdravja otrok. "Še posebno v okoliščinah, ko so otroci in mladi več doma in se manj gibajo, bi jih bilo treba spodbujati k športnim dejavnostim. Kolesarjenje je ena izmed njih. Žal starši iz socialno šibkejših, ranljivih skupin kolo težko kupijo svojim otrokom. Zato je dobrodelna pobuda DOS še toliko bolj dobrodošla," še dodajajo na Karitas.