Bled Foto: BoBo
Bled Foto: BoBo

Potem ko je država napovedala izdajo turističnih bonov za počitnikovanje doma, so ponujeno priložnost začutili tudi v JGZ Brdo, ki upravlja protokolarne objekte na Gorenjskem, je za Radio Slovenija poročala gorenjska dopisnica Romana Erjavec.

Letošnje leto je tako tudi čas za spoznavanje protokolarnih posestev Brdo in Strmol, s prenočevanjem v Vili Bled, ki ima še vedno, kot pravi pravi Maja Bertoncelj, med ljudmi pridih nedostopnosti. "Že od prej, ko je bila res zaprtega tipa, a že dolgo nazaj. Tudi že prvi stik, ko vidiš obzidje, da tja ne smeš. Je čas za razbijanje stereotipov."

Vila Bled, nekdanja Titova Vila, je tako letos pravzaprav izjemoma na voljo tudi Slovencem. Običajno so namreč vse sobe že daleč naprej rezervirane in zasedene s tujimi gosti. So pa svoja vrata odprli takoj, ko je bilo dovoljeno, pravi vodja hotela Eva Kemec Kalan. "Ker smo kot državni hotel in je prav, da smo prvi pripravljeni. V zadnjih mesecih smo izvedli manjšo prenovo, sobe so prepleskane, obnovljeni so parketi."

Za posebno doživetje Bleda in protokolarnih objektov je JGZ Brdo pripravil raznolike pakete. Kot pravi Maja Bertoncelj, upajo, da bodo s svojo ponudbo porušili še en stereotip, namreč da Slovenci na Bledu niso dobrodošli. Ta se je dodobra ukoreninil v javnosti po ponesrečeni izjavi v pregretem poletju pred dvema letoma, ko je bil Slovencem odsvetovan obisk Bleda v glavni sezoni. "Vsak je tudi po svoje to malo interpretiral, pri nekaterih je izjava pustila globlje sledi. Mi smo v naši komunikaciji opazili, da dobivamo odzive na takšen način, češ, prej nismo bili dobrodošli, tudi zdaj ne bomo prišli. Zdaj je najboljša priložnost za obisk Bleda," še dodaja Maja Bertoncelj, saj Bleda v tej idilični podobi že dolgo ni bilo in ga najbrž kmalu spet ne bo.

V Strunjanu so prenovili plažo, novost je tudi, da lahko od julija najamete del ali celotno Vilo Tartini. Foto: Občina Piran
V Strunjanu so prenovili plažo, novost je tudi, da lahko od julija najamete del ali celotno Vilo Tartini. Foto: Občina Piran

Vilo Tartini bo spet upravljala država

Kot je za Radio Slovenija poročala Lea Širok, bo z Vilo Tartini v Strunjanu od 8. julija spet v celoti upravljala država oziroma protokolarne storitve Brdo. Takrat namreč poteče 10-letna pogodba z zdajšnjim najemnikom, Termami Krka. Kot pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje, bodo protokolarne storitve Brdo z dodatnimi kapacitetami ustvarjale dodano vrednost svoji dejavnosti.

Protokolarne storitve Brdo bodo vilo že od poletja tržile za butične in protokolarne dogodke, slikovito vilo ob morju pa bo mogoče najeti tudi po delih, samo park ali vrt za koncert ali kakšen drug kulturni dogodek. Vendar bosta obseg in vrsta takšne dejavnosti vodena in nadzirana. Na takšen način, pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje, želijo ohraniti ekskluzivnost in namembnost Vile Tartini.

Prvi takšen javni kulturni dogodek v parku bo predvidoma sredi julija predstavitev nove zgoščenke Godalnega kvarteta Tartini v okviru 250-letnice rojstva piranskega skladatelja Giuseppeja Tartinija. Načrtovani datum koncerta, 16. junij, so organizatorji poleg številnih drugih dogodkov ob glasbenikovem jubileju morali prestaviti zaradi pandemije covida-19.

Današnji protokolarni objekt je sicer nadomestna gradnja letne rezidence družine piranskega skladatelja. Glavno stavbo so po načrtih arhitekta Vinka Glanza zgradili leta 1958. V njej je na voljo sedem apartmajev. Terasasti vrt pa je v register kulturne dediščine vpisan kot spomenik lokalnega pomena.