Na testiranje na ljubljanskem letališču se bo treba prej naročiti. Foto: Reuters
Na testiranje na ljubljanskem letališču se bo treba prej naročiti. Foto: Reuters

Ker je negativen bris pogoj za vstop v številne države ali pogoj za izognitev karanteni, so na Letališču Ljubljana odprli točko za odvzem brisa na covid-19, s čimer želijo svojim potnikom omogočiti dodatno storitev in aktivno pristopiti k reševanju aktualne problematike bistveno zmanjšanega letalskega prometa po svetu.

Svetovna letalska stroka si prizadeva vzpostaviti svobodnejše gibanje, pri čemer pa osredotočenost ostaja na zagotavljanju zdravja potnikov in zaposlenih ter enotnih zdravstvenih standardih in protokolih. Ljubljansko letališče se po vzoru nekaterih letališč po svetu z vzpostavitvijo točke za odvzem brisa pridružuje tovrstnim prizadevanjem in dopolnjuje nabor do zdaj izvedenih ukrepov in dejavnosti na področju obvladovanja širjenja virusa.

V zadnjem času samevajo tudi največja evropska letališča. Foto: EPA
V zadnjem času samevajo tudi največja evropska letališča. Foto: EPA

Za zdaj izvajajo predvsem PCR-teste

Za zdaj se izvajajo predvsem PCR-testi, ki so veljavni oziroma zahtevani za prehod meje. Na željo potnikov oziroma organizatorjev potovanj se izvajajo tudi hitri antigenski testi, ki pa ne izključujejo karantenskih zahtev.

Testiranje na covid-19 na ljubljanskem letališču je prostovoljno in samoplačniško, na voljo pa je vsem potnikom in drugim zainteresiranim, ki potrebujejo potrdilo o opravljenem testiranju. Za odvzem brisa je upravljavec letališča Fraport Slovenija sklenil sodelovanje z zasebnim izvajalcem, Zdravstvenim zavodom Zdravje iz Ljubljane, laboratorijsko diagnostiko odvzetih brisov pa izvaja Laboratorij za respiratorno mikrobiologijo Univerzitetne klinike Golnik. Cena samoplačniškega testa (PCR-test, bris nosno-žrelnega predela) na letališču znaša 110 evrov, na odvzem brisa pa se je treba naročiti in potem na samem testiranju predložiti potrdilo o plačilu.

Izvid v slovenskem in angleškem jeziku

Na rezultate testiranja je treba čakati od štiri do šest ur, uporabniki storitve pa izvid prejmejo po elektronski pošti. Če bo izvid pozitiven, bo o tem obveščen NIJZ. Vsi izvidi so dvojezični, v angleškem in slovenskem jeziku. Odvzem brisa poteka v posebnem prostoru v potniškem terminalu (vhod z zunanje strani), desno od vhoda v avlo za prijavo na polet, so še zapisali v sporočilu za javnost.