Foto: The Donkey Sanctuary
Foto: The Donkey Sanctuary

Potem ko so morali leta in leta znameniti santorinski osli prenašati turiste s pogosto tudi čezmerno težo, so zdaj aktivisti, v sodelovanju z industrijo križarskih ladij, končno šli v akcijo, poroča Guardian.

Rezultat je prva tovrstna pobuda, s katero želijo ozavestiti brezbrižne dopustnike o stresu in dejanskih fizičnih poškodbah, ki jih zadajajo živalim, ko morajo te opraviti strm vzpon s težkim človeškim tovorom na hrbtih.

"Kampanja se bo vsak čas začela," napoveduje župan Nikos Zorzos. "Predstavniki zveze ladij za križarjenje so bili ta teden v moji pisarni in obljubili, da bodo potnike poučili o problematiki, mi pa bomo turistom delili letake z vsemi ustreznimi informacijami. Naše mule in osli so del naše tradicije. Še zlasti mlajši lastniki razumejo, da je zanje treba poskrbeti."

Osle na Santoriniju uporabljajo že od nekdaj za transport prebivalcev od pristanišča do glavne otoške naselbine 400 metrov nad morjem. Prihod gondole je živali razbremenil, a je nato Santorini postal eden najbolj priljubljenih evropskih otokov, s tem slovesom pa je ta 76 kvadratnih kilometrov velik vulkanski kikladski otok postal ena izmed žrtev množičnega turizma.

Tudi po 17.000 turistov se dnevno izkrca s križark, z njimi pa se je povečalo tudi povpraševanje po oslih (teh naj bi bilo na otoku okoli 4.000, od tega večina uvoženih iz Francije).

Na Santoriniju živi okoli 4.000 oslov in mul, od tega jih je večji del uvožen iz Francije. Foto: AP
Na Santoriniju živi okoli 4.000 oslov in mul, od tega jih je večji del uvožen iz Francije. Foto: AP

Davek plačujejo osli

Davek so plačale živali ‒ vse več jih trpi za poškodbami hrbtenice, razbolelih sedel in izčrpanosti. Lani poleti je več kot 108.000 ljudi podpisalo spletno peticijo proti "brezobzirnemu in nepotrebnemu mučenju oslov, ki se uporabljajo kot kruto prevozno sredstvo za ljudi, ki si želijo "pristne grške izkušnje"".

Jeza nad trpljenjem oslov in mul je narasla po številnih poročilih zlorab in zanemarjanja živali, pri čemer so svoje naredile še fotografije debelih potnikov s križark, ki so se razširile po spletu. Zaradi vsesplošnega ogorčenja je bila grška vlada primorana sprejeti zakonodajo, po kateri je zdaj prepovedano obremeniti živali s "kakršnim koli tovorom, težjim od 100 kilogramov".

Čeprav turisti niso bili izrecno omenjeni, pa stroka zakon razlaga kot dejansko prepoved turističnih jež, če gre za dopustnike s čezmerno težo.

Ozaveščanje potnikov

Aktivisti za pravice živali sicer menijo, da zakon vso odgovornost prelaga na lastnike oslov in mul, zato bi radi ozavestili tudi obiskovalce same, da sploh ne bi posegali po tovrstnih prevozih.

"Z našo kampanjo bi radi spodbudili turiste, da postojijo in dvakrat premislijo, preden uporabijo osle namesto taksijev za vzpon na vrh otoka," je za Guardian povedala Catherine Rice iz britanske organizacije za zaščito oslov, ki stoji za pobudo. "Kampanja dopustnike spodbuja, naj upoštevajo, da se z osli in mulami ravna humano, ali imajo dovolj sence in vode, pa tudi, ali so bremena, ki jih morajo prenašati, primerna. Če niso, bi bile morda odgovornejše druge transportne možnosti, kot sta hoja ali pa gondola."

Križarske ladje so kampanjo podprle, potem ko so prejele vrsto pritožb potnikov glede načina ravnanja z osli na Santoriniju. Po pogovoru z županom so se pristojni pri industriji križarjenj strinjali, da začnejo ozaveščati svoje stranke s predvajanjem kratkega informativnega animiranega filma med plovbo proti Grčiji.