Kilimandžaro je ena najbolj priljubljenih tanzanijskih popotniških točk. Foto: Reuters
Kilimandžaro je ena najbolj priljubljenih tanzanijskih popotniških točk. Foto: Reuters

Kilimandžaro vsako leto obišče 50.000 turistov, gondole pa bi lahko to število povečale še za 50 odstotkov, je prepričan Constantine Kanyasu, tanzanijski minister za turizem. S pomočjo žičnice bi se lahko nanj povzpeli tudi tisti, ki ne želijo plezati.

Za zdaj strokovnjaki šele preverjajo, ali je projekt sploh izvedljiv. "Najprej se moramo prepričati, kako bi bila ideja videti v praksi. Za gradnjo se sicer že zanimajo tri podjetja, dve izmed njih sta kitajski," je za Reuters še pojasnil minister.

Tanzanijska vlada trenutno dejavno išče tudi prihodnje investitorje, čeprav še niso dorekli, kako dolga bo žičnica. Projekt bi lahko preprečila tudi previsoka cena gradnje, preklicali pa ga bodo tudi, če bi raziskave pokazale, da bo gradnja negativno vplivala na okolje.

Projektu po drugi strani ostro nasprotujejo združenja vodnikov in nosačev prtljage, ki od turistov, ki se povzpnejo na goro, tako rekoč živijo. Verjamejo namreč, da bodo gondole število njihovih strank bistveno znižale. "Če naredijo gondolo, bo ogroženih veliko služb," ob tem dodaja Loishiye Mollel iz tanzanijskega združenja vodnikov in nosačev. Službe bi, če se uresničijo njihove napovedi, izgubilo več kot 20.000 ljudi.

Tanzanijski zaslužek od turizma je lani poskočil kar za sedem odstotkov, največ obiskovalcev pa to državo obišče zaradi sanjskih plaž in seveda gore Kilimandžaro.