Ob takih prizorih je mobilnik težko pustiti v žepu. Foto: EPA
Ob takih prizorih je mobilnik težko pustiti v žepu. Foto: EPA

Pravljični prizori v okolici avstrijskega mesteca Hallstatt so domnevno navdihnili ustvarjalce Disneyjeve uspešnice Frozen, zato se vsako leto v Gornjo Avstrijo odpravi več kot milijon turistov, vsi z istim ciljem – čudovita fotografija za družabna omrežja.

Po pandemiji je pritisk turistov postal tako močan, da so se mestne oblasti odločile ustaviti gnečo na enem najbolj priljubljenih mest za delanje sebkov. Po mnenju domačinov so objestni obiskovalci namreč preglasni in motijo mir v drugače spokojnem okolju.

Krajani si želijo tišine. Foto: EPA
Krajani si želijo tišine. Foto: EPA

Rešitev? Hallstattske oblasti so se odločile, da na enem izmed najbolj priljubljenih mest za fotografiranje postavijo leseno pregrado, v upanju, da se turisti tam več ne bodo gnetli. Nenavadna rešitev za težavo je na družabnih omrežjih naletela na neodobravanje, zato so pregrado kmalu po njeni postavitvi tudi umaknili, zdaj bo tam stala tabla, ki bo obiskovalce opozarjala, da v kraju z nekaj manj kot 800 prebivalci niso sami. "Krajani si želijo zgolj miru," je radovednim medijem zatrdil župan Alexander Scheutz.

Navdih za Disneyjevo uspešnico?

Hallstatt je s svojo tradicionalno arhitekturo in pravljično lego ob jezeru Hallstätter See sicer na seznamu Unescove svetovne dediščine. Avstrijski biser je daleč najbolj priljubljen med azijskimi turisti, v Južni Koreji so leta 2006 kraju posvetili oddajo, v kitajski pokrajini Gvangdong pa so leta 2011 postavili celo repliko Hallstatta.

Kraj je postal med turisti še bolj priljubljen, ko so na splet pricurljala domnevanja o tem, da je prav Hallstatt navdih za namišljeno mesto Arendelle v Disneyjevem animiranem filmu Frozen. Po pandemiji se oblasti in krajani ponovno spopadajo z gnečo, hrupom in vsem, kar spada k k težavam najbolj priljubljenih turističnih krajev.

Azijski turisti so nad avstrijskim krajem preprosto navdušeniFoto: EPA
Azijski turisti so nad avstrijskim krajem preprosto navdušeniFoto: EPA

Poleg nepriljubljene pregrade je ekipa župana Scheutza uvedla številne omejitve, da bi tako le nekako preprečili poplavo radovednežev. Tako so na primer že pred časom uvedli dnevno omejitev avtobusov in avtomobilov, ki lahko parkirajo v okolici.

Hallstatt pa ni edin kraj, ki se bojuje s prevelikim številom obiskovalcev. Podobno "nadležni" so prebivalcem italijanskega mesteca Portofino, kjer so zaradi sebkov že uvedli prepoved daljšega zadrževanja na najbolj priljubljenih mestih. Med 10.30 in šesto popoldne tako lahko vse, ki na teh mestih delajo gnečo, doleti zajetna kazen 270 evrov. Italijanski kraj z zgolj 400 prebivalci je na najhujše dneve preplavljen z več kot 10.000 turisti, ki praktično ustavijo celoten promet in življenje domačinov.