Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Odpravila sem se peš po strmi mulatjeri, ki so jo domačini uredili pred kratkim – to je v kamen vklesana stara vojaška tovorna pot iz časa prve svetovne vojne. Na novo urejena pot bo vključena v Pot miru, ki je sicer speljana po Posočju in obsega kar 230 kilometrov urejenih pohodnih poti.

Cilj poti sta vas Sv. Ivan, ki je ena najmočnejših energetskih točk v Sloveniji, in arheološko najdišče Divje babe, na poti pa premagate 400 metrov nadmorske višine.

Nova rubrika v Odmevih: Kjer je lepše kot doma

Vsi poznamo pregovor Povsod je lepo, doma je najlepše. A so v uredništvu Odmevov - predvsem glede na našo razvejano mrežo dopisnikov in dopisnic, po svetu in po Sloveniji - pregovor obrnili na glavo. Kolege so vprašali: Kje je še lepše kot doma?

Čez poletje bodo pripravljali odgovore na ta izziv in za tokratnega je poskrbela Barbara Renčof.

Pot je strma, ampak lepo na novo urejena, tako da je korak varen, razgledi pa čudoviti. Na kamnitem delu poti srečam domačina Draga Polaka, ki je prava zakladnica informacij o mulatjeri. V zaledju soške fronte so jo zgradili pred nekaj več kot stoletjem.

"350 avstrijskih vojakov je prišlo februarja leta 1915 na planoto in takoj so začeli graditi to pot in druge utrdbe. Na začetku so bili privezani na vrveh, da so lahko razstreljevali. Mulatjera je dobesedno vklesana v steno," pripoveduje Polak.

Do neandertalčeve piščali

Zadnji del poti prehodiva skupaj, do cerkve sv. Ivana na robu Šebreljske planote. To je zame najlepši kraj na svetu.

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

"Na tem mestu, kjer stoji cerkev, je bil nekoč poganski tempelj, posvečen bogu sonca, se pravi toplina, energija, s pokristjanjevanjem so postavili to cerkev in jo posvetili Janezu Krstniku, se pravi, on goduje na poletni solsticij, to se vse nekako povezuje," pripoveduje Polak.

Na tem mestu naj bi bila energetsko najmočnejša točka v Sloveniji. Okoli cerkve je radiestezist Jože Munih pred leti s kamni označil osem točk, za katere pravi, da zdravilno delujejo tudi na dvomljivce. In kako se človek počuti na energetski točki? Tega vam pa ne povem, pridite in preizkusite sami.

Odpravim se še do arheološkega najdišča Divje babe, kjer je bilo v jami najdenih več kot dve toni in pol kosti jamskega medveda, kar je več tisoč primerkov medvedov. In seveda neandertalčeva piščal.

Kjer je lepše kot doma: Šebreljska planota