Številna podeželska območja Evrope se spopadajo s staranjem prebivalstva. V zadnjih letih je tako že več krajev mladim ponudilo finančne spodbude za priseljevanje, da bi poživili demografsko sliko in ohranili dejavnosti na slikovitih, a pogosto odročnih območjih.

Mlade Evropejce vabi tudi več evropskih vasic po izboru portala Euronews – v Španiji, Italiji in Švici. Priseljenci pa morajo v zameno za subvencijo sprejeti nekaj zaobljub.

Albinen v zimskem času. Foto: EPA
Albinen v zimskem času. Foto: EPA

Švicarska vasica vabi s 25.000 franki

Alpska vasica Albinen z 250 prebivalci za selitev ponuja 25.000 švicarskih frankov (25.300 evrov). Slikovita gorska vas leži v kantonu Valais, uro vožnje od smučarskega središča Verbier.

Ponudba velja za vse švicarske državljane ali tujce z dovoljenjem za stalno bivanje (dovoljenje tipa C), mlajše od 45 let. Za vsakega otroka dobijo še dodatnih 10.000 frankov (10.120 evrov).

Vendar ima ponudba tudi drugo plat, saj morajo kandidati živeti v domovanju, vrednem najmanj 200.000 frankov (202.310 evrov), zavezati pa se morajo, da bodo v Albinenu živeli najmanj 10 let.

Kantabrijsko gorovje na severu Španije. Foto: Pixabay
Kantabrijsko gorovje na severu Španije. Foto: Pixabay

Sever Španije kliče Britance

Španska občina Ponga v osrčju kantabrijskega gorovja na severu Španije medtem vabi izključno Britance. Ponujajo jim 2600 funtov (2971 evrov) in še dodatnih 2600 funtov za vsakega v Pongi rojenega otroka.

Območje, ki ga je Unesco razglasil za rezervat biosferne dediščine, je odlično za vse ljubitelje narave in rekreativne športnike. Hkrati je od obale oddaljeno le uro vožnje. Britanci se morajo v zameno zavezati, da bodo v Pongi s 600 prebivalci živeli najmanj pet let.

Vas Rubia v Galiciji na severozahodu Španije medtem vabi priseljence s 150 evri "žepnine" na mesec. Program priseljevanja meri predvsem na družine, saj želijo povečati število učencev v lokalnih šolah.

Kalabrija in Sardinija želita stalne prebivalce

Italijanska jugozahodna pokrajina Kalabrija je medtem predstavila konkretni načrt ponovne poselitve območja. Priseljenci bodo s selitvijo v vas z manj kot 2000 prebivalci zaslužili 28.000 evrov, vendar morajo v pokrajini tudi najti zaposlitev ali ustanoviti podjetje, stari pa morajo biti 40 let ali manj.

Plaža na Sardiniji. Foto: Pixabay
Plaža na Sardiniji. Foto: Pixabay

V pokrajini Puglia, na drugi strani "škornja", občina Presicce-Acquarica priseljence vabi z do 30.000 evri, ki pa morajo sredstva porabiti za nakup in obnovo nenaseljene nepremičnine, kamor morajo preseliti tudi svoj stalni naslov. Novi občani bodo dobili še po tisoč evrov za vsakega tam rojenega otroka.

Nove stalne prebivalce išče tudi italijanski turistični biser Sardinija. Vlada je za program priseljevanja namenila 45 milijonov evrov, s katerimi lahko tri tisoč priseljencem ponudijo do 15.000 evrov. Novi Sardinci morajo sredstva porabiti za nakup in obnovo nepremičnine, v katero se morajo po 18 mesecih preseliti za stalno.