V Sloveniji je 18 naravnih kopališč in 30 kopalnih območij. Foto: BoBo
V Sloveniji je 18 naravnih kopališč in 30 kopalnih območij. Foto: BoBo

V pogovoru za TV Slovenija je pojasnila, da monitoring kopalne vode obsega celinske vode in vsa kopališča na morju. "Tudi tam so letošnji rezultati odlični. Se pa spomnimo nekoliko problematičnega obdobja iz lanskega leta na kopališču Žusterna, kjer je prišlo do poslabšanja in časovno omejene prepovedi kopanja," je dodala Miljavačeva.

Kje preverite kakovost voda?

Rezultati monitoringa so dostopni na spletni strani Arsa, na karti kopalnih voda, dostopni so tudi na vseh informacijskih tablah na kopališčih ali na kopalnih območjih, kjer lahko tudi z mobilnim telefonom, s pomočjo črtne kode, pridobite zadnje ažurne podatke in ocene skladnosti kopalne vode.

"Že vrsto let so vode na Bledu odlične, enako velja za Bohinj in Šobec," je povedala Špela Remec Rekar z Arsa za TV Slovenija. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo

Tudi pred kratkim odvzeti vzorci vode v Blejskem jezeru so bili ustrezni, kopalna voda na vseh lokacijah pa odlična. To pomeni, da nikjer, kjer je kopanje dovoljeno, tudi v času največjih obremenitev v vodi ni prisotnih bakterij, ki so edini pokazatelj onesnaženja s fekalijami. Podobno odlične so tudi druge kopalne vode na Gorenjskem, pravijo na agenciji za okolje, ki v času kopalne sezone monitoring opravlja vsakih 14 dni.

Spremljanje kakovosti vode agencija opravlja na vseh uradno urejenih kopalnih območjih po državi, vsaka dva tedna preverjajo njeno ekološko in kemijsko stanje.

Na Gorenjskem so prvi rezultati zelo spodbudni. "Že vrsto let so vode na Bledu odlične, enako velja za Bohinj in Šobec," je povedala Špela Remec Rekar z Arsa za TV Slovenija.

Urejena bajer na Šobcu in grajsko kopališče na Bledu se tudi letos ponašata z okoljskim znakom modra zastava. "Lani smo uvedli brezplačno naravno sončno kremo, da je vnos kreme v jezero minimalen," je povedal Jaka Bassanese iz Infrastrukture Bled. Kakovost vode je v največji meri odvisna od ravnanja ljudi, z večjim obiskom se stanje voda poslabša. Na poslabšanje vplivajo tudi promet v bližini in višje temperature.

Več v videoprispevku Marjete Klemenc.

Kakovost slovenskih kopalnih voda