Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Številke razkrivajo, da je leta 2023 22,6 odstotka prebivalstva primanjkovalo denarnih sredstev za enotedensko potovanje. Med enostarševskimi družinami se je delež povečal na 43,2 odstotka, v družinah z dvema odraslima in tremi ali več otroki na 31,3 odstotka.

Delež prebivalcev, ki si ne morejo privoščiti enotedenskega potovanja, se je na letni ravni povečal za 0,4 odstotne točke. Takšnega potovanja si ne more privoščiti približno 30,4 odstotka samskih in 16,8 odstotka parov, pri čemer sta obe številki nekoliko višji glede na leto prej.

Poslanka v nemškem parlamentu Sahra Wagenknecht, ki je na začetku leta ustanovila lastno stranko, potem ko se je odcepila od Levice, je številke označila za sramotne. "Skoraj četrtina si ne more vzeti enega tedna odmora stran od bivališča," je dejala.

Okrcala je levosredinsko koalicijo kanclerja Olafa Scholza in jo obtožila, da siromaši na milijone Nemcev. "Potrebujemo korenito spremembo v ekonomski in socialni politiki," je dejala.

V zadnjih letih so podatki Eurostata pokazali malo sprememb v deležu prebivalcev Nemčije, ki se ne morejo odpraviti na enotedensko potovanje. Leta 2020 je ta številka znašala 22,4 %, leta 2021 pa se je zmanjšala na 19,9 %, nato pa se je leta 2022 dvignila na 22,2 % in lani na 22,6 %.