Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V zadnjih dneh je na Kaninu zapadlo novih 30 centimetrov mokrega snega, zaradi neugodnih vremenskih razmer v maju pa so zaključek letošnje zimske sezone pripravili ta konec tedna, ko še zadnjič vabijo obiskovalce na smuko, je pojasnila direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič.

Smučišče nato ne bo več obratovalo, ker po besedah Božič Badaličeve ob mokrem snegu in visokih temperaturah varne smuke ne morejo več zagotoviti, bodo pa naprave ob ugodnih vremenskih razmerah pognali vsak konec tedna, vsakodnevno obratovanje bodo začeli sredi junija, poroča STA.

Vreme jim je v letošnji sezoni večkrat zagodlo, je povedala direktorica, veliko je bilo vetrovnih in meglenih dni, ko naprav niso mogli zagnati. Sezona je bila razmeroma dolga, a slabša, saj obratovalnih dni zaradi slabih vremenskih razmer niso imeli toliko, kot bi jih želeli.
Kanin je v zadnjih letih postal tudi precej priljubljena destinacija filmskih ekip, letos sta jih obiskali dve. Potekalo je snemanje nizozemskega akcijskega filma in ameriške reklame. Ker ekipam omogočajo transport opreme v visokogorje in s slikovito naravo očarajo marsikaterega režiserja, si takšnih obiskov in prihodkov od tega še obetajo.

Žičnici bo poteklo obratovalno dovoljenje. Foto: BoBo
Žičnici bo poteklo obratovalno dovoljenje. Foto: BoBo

Težave z žičnico

Kaninu so na petkovi seji precej pozornosti posvetili tudi bovški občinski svetniki, med drugim so ustanovili komisijo za novi Kanin ter prisluhnili poročilu pred kratkim na novo oblikovanega nadzornega odbora. Predsednik Marko Gorjanc je med drugim povedal, da bo po mnenju odbora treba oblikovati širši konsenz sodelovanja vseh deležnikov v lokalnem turizmu, več bodo morali delati za povezovanje in širšo strategijo, saj da tudi novi Kanin ne bo rešil vseh težav.

Decembra letos bo krožno-kabinski žičnici poteklo obratovalno dovoljenje, naprava pa bo dosegla tudi starost 50 let, zato je obnova smučišča nujna. Kakor je po seji povedal svetnik in poslanec Danijel Krivec, je trenutno v pripravi predlog posebnega zakona o Kaninu. Usklajujejo ga z občino, naslednji teden bo sledilo še medresorsko usklajevanje v vladi, po Krivčevih besedah pa je najpomembnejše predvsem mnenje državnega zbora, ki bo moral odločiti, ali želi najvišje slovensko smučišče rešiti ali ne.

Obnova vredna 55 milijonov

Glede na dosedanje pogovore s poslanskimi skupinami kaže, da so obnovi naklonjeni, je še povedal Krivec. V nastajajočem zakonskem predlogu je predvidena 55 milijonov evrov vredna obnova, ki bi med drugim obsegala novo krožno-kabinsko žičnico, ureditev spodnje in zgornje postaje, novo sedežnico Graben ter nadgradnjo upravljanja plazov.
V Bovcu si želijo čim hitrejši postopek sprejetja zakona, Krivec predvideva, da bi lahko vlada predlog obravnavala junija ali julija, v DZ-ju pa bi ga morali potrditi najpozneje do septembra, da bi do konca tega leta lahko že izbrali tudi izvajalca, še piše STA.