Zadnji kraj na vrsti je bil 20. maja simbolično – njegova rojstna vas Spodnje Duplje na Gorenjskem. Foto: Mitja Lavtar/Projekt Slovenija
Zadnji kraj na vrsti je bil 20. maja simbolično – njegova rojstna vas Spodnje Duplje na Gorenjskem. Foto: Mitja Lavtar/Projekt Slovenija

Študent turizma, turistični vodnik in popotnik je projekt začel, ko je prepotoval vse evropske države in se zavedel, da preslabo pozna svojo domovino: "Ker nisem v celoti poznal domovine, sem se odločil, da preden grem okrog sveta, prepotujem Slovenijo." Na misel mu je prišla ideja, da bi obiskal kar vsa slovenska naselja in se v vsakem fotografiral s krajevno tablo.

Ugotovil sem, da je Slovenija precej večja, kot so nas učili v šoli.

Mitja Lavtar

S prvo krajevno tablo se je slikal 20. novembra 2014. To je bil Lavtarski vrh v občini Kranj. Zadnja na vrsti je bila 20. maja 2020 simbolično – njegova rojstna vas Spodnje Duplje na Gorenjskem.

Ob načrtovanju poti je ugotovil, da je v Sloveniji precej več naselij, kot je mislil. Lotil se jih je sistematično, izdelal zemljevid vseh naselij in jih začel raziskovati. Sprva je načrtoval, da bo vsak dan obiskal 20 naselij in končal v enem letu, a je ugotovil, da takšno hitenje ne bi imelo smisla. Zato je v različne dele Slovenije hodil ob koncih tedna in med počitnicami ter tako bolj užival in izkusil Slovenijo na lepši način.

Foto: Mitja Lavtar/Projekt Slovenija
Foto: Mitja Lavtar/Projekt Slovenija

Projekt je izpeljal sam, s pomočjo dobrih ljudi, ki so mu na njegovih poteh odprli vrata in mu omogočili, da je spoznal njihove zgodbe in raznolike načine življenja. "Prebivalci naselij, ki sem jih obiskal, so me sprejeli različno. Včasih so me povabili na pijačo, ogovorili, ponudili pomoč. Kdaj drugič pa so me napodili iz dvorišča ali celo slikali, če bi slučajno kaj izginilo z njihove domačije. Ne zamerim jim, res sem moral biti včasih videti precej čudno, ko sem iskal identifikacijsko točko za slikanje."

Popotovanje se mu nikakor ni zdelo enolično. "Slovenija je zelo raznolika dežela in v enem dnevu lahko doživiš mediteransko, panonsko, alpsko in balkansko krajino, kulturo in prehrano. Vse skupaj pa povezuje nekaj slovenskega, ki se skozi regije ne spreminja dosti. To so ljudje. Ko se je glas o Projektu Slovenija razširil, so mi pisali številni Slovenci, da jih lahko obiščem. Ponujali so mi prenočišče, prehrano, vodenje po domačem kraju. Takrat je moje potovanje postalo zares lepo."

Foto: Mitja Lavtar/Projekt Slovenija
Foto: Mitja Lavtar/Projekt Slovenija

Katere kotičke priporoča?
Na več kot 42.000 kilometrov dolgem podvigu z imenom Projekt Slovenija, ki je po dolžini enak poti okrog Zemlje, je dodobra spoznal običaje in navade v vseh koncih Slovenije ter dobil odličen vpogled v turistično ponudbo in znamenitosti Slovenije. "Letos imamo res čudovito priložnost za spoznavanje naše domovine. Poleg vsega smo dobili še bone za nastanitve in zdaj ni izgovorov. Rojakom predlagam, da si izberejo atraktiven kotiček Slovenije za bazo in potem raziskujejo okolico. Jaz izbiram med Solčavo, Bovcem, Kolpo, zidanico v Posavju, Slovenskimi goricami, Kočevskim ali pa Koroško."

Po Sloveniji bo potoval še naprej. "Po končanem Projektu Slovenija je moje poslanstvo promovirati Slovenijo kot najboljšo turistično destinacijo med Slovenci in tujci." Zato bo kmalu zaživel njegov blog z nasveti za potovanja po Sloveniji.

Med projektom se je veliko naučil. Kot voznik je ugotovil, da nimajo vsa naselja asfalta in da je slovenski teren zelo razgiban, kot študent turizma in turistični delavec se je podučil o slovenskih znamenitostih, ljudeh in kulinariki. Kot človek in popotnik pa se je veliko naučil o sebi, o pomenu vztrajnosti, dobrega načrtovanja in motivaciji.
Med projektom se je veliko naučil. Kot voznik je ugotovil, da nimajo vsa naselja asfalta in da je slovenski teren zelo razgiban, kot študent turizma in turistični delavec se je podučil o slovenskih znamenitostih, ljudeh in kulinariki. Kot človek in popotnik pa se je veliko naučil o sebi, o pomenu vztrajnosti, dobrega načrtovanja in motivaciji. "Sem bogatejši človek za vse te izkušnje in vsa nova spoznanja ter upam, da jih bom lahko v prihodnosti kot turistični delavec izkoristil." Foto: Mitja Lavtar/Projekt Slovenija

Pred nekaj leti je že prehodil tudi celotno Slovensko planinsko pot. Zdaj jo želi nadaljevati – a ne po istih poteh. "Pred poletjem se odpravljam na pohod po južni Sloveniji. Nekje sem prebral, da je oče Slovenske planinske poti Ivan Šumljak v petdesetih predvidel krožno pot od Maribora po severnih gorah do Ankarana in potem po jugu nazaj. Obstoječa Slovenska planinska pot pa je zgolj polovično uresničena tja do Ankarana in tako sem si zarisal pot, ki me bo vodila po najlepših hribovjih južne in vzhodne Slovenije. Predvidevam, da bom hodil kakšnih 40 dni."

Mladi Gorenjec obiskal vseh 6036 naselij v Sloveniji