National Geographic je Slovenijo na seznam uvrstil v kategoriji narava. Na fotografiji slap Peričnik z obdajajočimi gozdovi. Foto: EPA
National Geographic je Slovenijo na seznam uvrstil v kategoriji narava. Na fotografiji slap Peričnik z obdajajočimi gozdovi. Foto: EPA

National Geographic je že dobra dva meseca pred koncem leta predstavil seznam 25 najboljših turističnih ciljev za leto 2023. Glavna tema letošnjega seznama je spoštovanje – do ljudi, njihove kulture, zemlje in njenega ohranjanja.

Uredniki revije upajo, da leto 2023 po obdobju, ki ga je zaznamoval covid-19 in omejitve, ne bo le vrnitev k potovanjem, temveč vrnitev k vnovičnemu odkrivanju čudes, ki spremljajo pot. "Ko si nad nečim navdušen, s tem ravnaš spoštljivo. S tem seznamom želimo spodbujati to miselnost," pojasnjuje urednica Amy Alipio.

Ameriška televizija CNN med cilji s seznama poudarja zahodnoafriško državo Gana z možnostmi raziskovanja "temnopolte zgodovine", staroselski turizem v kanadski provinci Alberta, državo Laos na jugovzhodu Azije z novim hitrim vlakom, ameriško mesto Milwaukee s podpiranjem "ustvarjalne skupnosti" ter grški otok Karpatos z razvojem trajnostnega turizma pod vodstvom žensk.

Apijeva cesta na seznamu kulture, avstrijske Alpe med avanturami

National Geographic: 25 destinacij za leto 2023

KULTURA:
Apijeva cesta (Via Appia), Italija
Busan, South Korea
Jame Longmen, provinca Henan, Kitajska
Egipt
Charleston, Južna Karolina, ZDA

NARAVA:
Škotsko višavje
Bocvana
Slovenija
Big Bend National Park, Teksas, ZDA
Azori, Portugalska

AVANTURE:
Nova Zelandija
Choquequirao, Peru
Utah, ZDA
Avstrijske Alpe
Revillagigedo National Park, Mehika

SKUPNOST:
Karpatos, Grčija
Milwaukee, Wisconsin, ZDA
Alberta, Canada
Laos
Gana

DRUŽINA:
Trinidad in Tobago
San Francisco Crosstown Trail, California
Kolumbija
Manchester, Združeno kraljestvo
Švica

Turistični cilji so sicer razdeljeni v pet kategorij – narava, kultura, avanture, družina in skupnost (ki je zamenjala kategorijo trajnost).

V kategoriji kultura izstopata Egipt z novim velikim muzejem v Kairu ter Charleston v ameriški Južni Karolini, kjer januarja načrtujejo odprtje mednarodnega afroameriškega muzeja. Iz naše bližine je na seznamu slikovita rimska Apijeva cesta, ki povezuje mesti Rim in Brindisi v Italiji.

Kolumbija je po lanskem izidu Disneyevega filma Encanto uvrščena na seznam družinskih ciljev, na katerem poudarjajo tudi Crosstown Trail v ameriškem San Franciscu.

Avanturiste National Geographic pošilja v Peru, kjer se inkovsko mesto Choquequirao počasi postavlja ob bok Machu Picchuju. Nam bližje so avstrijske Alpe, kjer je za ljubitelje gora zanimiva mreža Bergsteigerdörfer z 29 gorniškimi vasmi.

Slovenija kot vodilna destinacija trajnostnega turizma

V kategoriji narava blesti Slovenija, po opisu National Geographica "že dolgo vodilna destinacija trajnostnega turizma", kjer se boste lahko "podali na nove gastroturistične kolesarske poti, ki obiščejo kmetije, vinograde, sirarje in druge pridelovalce hrane".

Družbo ji delajo Bocvana z naravnimi parki za ohranjanje divjine, Škotsko višavje, nacionalni park Big Bend v ameriškem Teksasu ter portugalsko vulkansko otočje Azori.