Med drugim s svojo ponudbo vabijo tudi pohodnike in alpiniste. Foto: BoBo
Med drugim s svojo ponudbo vabijo tudi pohodnike in alpiniste. Foto: BoBo

Slovenija je vedno bolj prepoznavna in zaželena zelena destinacija za aktivni in zdrav oddih, so poudarili na Slovenski turistični organizaciji (STO), ki so spletno stran Slovenia Outdoor zasnovali skupaj s partnerji. Razvoj športno-turističnih produktov se v slovenski ponudbi prepleta z gostoljubnostjo prebivalcev ter neokrnjeno naravo, kar po njihovem mnenju deželo oblikuje v destinacijo za odlična aktivna doživetja.

Na spletni strani že mogoče rezervacije

Produkt outdoor turizma zajema vse možnosti celoletnega aktivnega oddiha v naravi, denimo pohodništvo in kolesarjenje, ponudbo gorskih centrov in preostale zimske športe, vodne dejavnosti, golf, adrenalinska doživetja, muharjenje in ribolov.

V aktualni strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma do leta 2021 je ta turizem umeščen med deset primarnih turističnih produktov.

Na STO-ju so ob predstavitvi, ki so jo pripravili skupaj s Slovenia Outdoor in RTC Krvavec, poudarili inovativno ponudbo, ki se pri nas v zadnjih letih kaže tudi v tem segmentu. "Še posebej danes, ko opažamo spremembe v nakupnem vedenju turistov, ko so na prvem mestu varna doživetja in se popotniki izogibajo množičnemu turizmu ter dajejo prednost individualnim ter personaliziranim doživetjem v naravi, kar krepi njihovo zdravje, outdoor ponudba dodatno pridobiva pomen," so poudarili.

Direktor združenja Slovenia Outdoor Marko Lenarčič pojasnjuje, da je eno izmed glavnih marketinških orodij projekta spletni portal www.slovenia-outdoor.com, v okviru katerega predstavljajo različne produkte, ponudnike, destinacije in doživetja, mogoče pa so tudi že rezervacije.

Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Gorski centri vabijo pohodnike

Na portalu lahko svojo ponudbo in pakete doživetij promovirajo tudi smučišča oziroma gorski centri – 12 centrov, denimo, obratuje čez vse leto, pojasnjuje predsednica Združenja gorskih centrov Slovenije Manuela Božič Badalič.

"Gorski centri ponujamo pestro paleto doživetij," je poudarila Badaličeva in navedla prevoze z žičniškimi napravami do gorskih centrov, doživetja v tematskih parkih, pohodniške poti, adrenalinska doživetja, gorsko kolesarjenje, pohodništvo, dostop do visokogorskih centrov še posebej vabi pohodnike, planince in alpiniste. Nekateri centri ponujajo tudi posebne pakete doživetij, kot so denimo helikopterski preleti Kanina, večina gorskih centrov pa ponuja tudi pestro domačo kulinariko, nekateri med njimi tudi možnost nastanitve v gorskih kočah, hotelih ali drugih oblikah namestitev.

Za ljubitelje narave nov portal Slovenija Outdoor

Slovenija kot varna in zelena destinacija

Aktivna doživetja so lahko privlačna za tuje obiskovalce, pa tudi za domačine, zato outdoor ponudbo STO vključuje tudi v promocijsko kampanjo na domačem trgu Moja Slovenija: Zdaj je čas. "Prebivalci Slovenije so ob sproščanju omejitev željni potovanj, izletov v naravo, aktivnih ali sproščujočih počitnic, krajšega ali daljšega oddiha," pojasnjuje vodja sektorja za vsebinski marketing na STO-ju Ana Savšek.

"Slovenija je varna zelena destinacija, ki nudi številna edinstvena in avtentična aktivna doživetja daleč od množičnega turizma," je poudarila Savškova in dodala, da turisti danes bolj kot kadar koli prej povprašujejo po turistični ponudbi, ki jim zagotavlja varen oddih in krepitev zdravja ob pristnem stiku z neokrnjeno naravo. "In aktivni oddih v Sloveniji nudi prav takšna doživetja," je sklenila.