Turčija je na vrhu zamenjala predlanski najpogostejši destinaciji Nemčijo in Združeno kraljestvo. Foto: BoBo
Turčija je na vrhu zamenjala predlanski najpogostejši destinaciji Nemčijo in Združeno kraljestvo. Foto: BoBo

Po podatkih statističnega urada so slovenska mednarodna letališča – Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož – lani sprejela več kot 1,3 milijona potnikov, kar je za tretjino več kot predlani.

Veliko večino potnikov so našteli na ljubljanskem letališču. Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je namreč leta 2023 potovalo skoraj 1,3 milijona potnikov ali za skoraj tretjino več kot leto prej.

Več potnikov na povezavah s Švico

Sorodna novica Ob 60-letnici brniškega letališča želje, da postane letališče prve izbire v regiji

88 odstotkov vseh potnikov je bilo prepeljanih z rednimi poleti. Največ teh je potovalo med Slovenijo in Turčijo (16 odstotkov). Ta država je tako na vrhu zamenjala predlanski najpogostejši destinaciji Nemčijo (15 odstotkov) in Združeno kraljestvo (14 odstotkov).

Število potnikov na ljubljanskem letališču se je lani najbolj povečalo na povezavah s Švico (za 72 odstotkov), najmanj pa s Francijo (za pet odstotkov).

42 odstotkov potnikov na rednih poletih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči v preostalih članicah EU-ja, 58 odstotkov potnikov pa na relacijah med ljubljanskim letališčem in tistimi zunaj EU-ja.

Na posebnih letih število potnikov najbolj upadlo na relaciji z Grčijo

S posebnimi poleti je potovalo približno 12 odstotkov vseh potnikov, od tega največ na relacijah z Grčijo (31 odstotkov) in Egiptom (28 odstotkov).

Število potnikov na posebnih poletih se je po navedbah statistikov najbolj povečalo na povezavah s Španijo (za trikrat), po drugi strani pa je najbolj upadlo na sicer še vedno najbolj množični relaciji z Grčijo (za osem odstotkov).

46 odstotkov potnikov na posebnih poletih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in drugimi letališči v EU-ju, 54 odstotkov pa na relacijah z letališči zunaj EU-ja.

Na letala je bilo lani naloženega in z njih razloženega 11.438 ton blaga, kar je osem odstotkov manj kot predlani. Samo odstotek blaga so prepeljali s posebnimi poleti.