Zasedene so prav vse kapacitete – za šotore, prikolice in hiške. Foto: Avtokampi.si
Zasedene so prav vse kapacitete – za šotore, prikolice in hiške. Foto: Avtokampi.si

Slovenski turistični kampi letošnjo poletno sezono dosegajo izjemen obisk in se že približujejo zasedenosti pred pandemijo. Vedno manj je tudi težav s spoštovanjem pravil in določil PCT s strani gostov, kar je močno olajšalo poslovanje turističnih delavcev.

V Kampu Lucija v Portorožu, ki je del skupine Sava Hotels & Resorts, dosegajo skoraj popolno zasedenost, prostih je le nekaj parcel. Upravitelji pričakujejo v celoti uspešno poletno sezono, s katero bodo lahko nekoliko nadomestili izpade lanskega leta.

Tako kot lani so prevladovali domači gostje, ki predstavljajo 80 odstotkov prometa v kampih. Kot je pojasnil Aleš Semeja, direktor podjetja Adria, porast letos dosegajo predvsem iz nemško govorečih držav in držav Beneluksa.

"Kljub polni zasedenosti je letošnja sezona nekoliko bolj umirjena od lanske, predvsem ker so gostje, kot tudi mi, zelo dobro informirani glede ukrepov in načinov unovčevanja bonov ter tako vsi procesi tečejo hitreje in brez večjih zapletov," ugotavlja Semeja.

Kampi so čas zaprtja ponekod izkoristili za prenovo, a brez izdatnega obiska je njihova prihodnost negotova. Foto: Avtokampi.si
Kampi so čas zaprtja ponekod izkoristili za prenovo, a brez izdatnega obiska je njihova prihodnost negotova. Foto: Avtokampi.si

Navajeni ukrepov

Da epidemiološki ukrepi, vključno s pogojem PCT, ne povzročajo več večjih težav, je povedal tudi direktor kampa Šobec Uroš Ambrožič. Prvih nekaj tednov je bilo sicer nekaj nejevolje, zlasti med slovenskimi gosti. "Vendar so ljudje spoznali, da je preverjanje pogojev naša dolžnost in ni nekaj, kar bi se sami spomnili," je poudaril.

Enako dobrih izkušenj pa nimajo gostinci, kjer se gostje pogosto želijo prerekati z natakarji o ukrepih. To je še posebno problematično zaradi preobremenjenosti osebja v negotovih časih za panogo.

Najbolj zasedeni so seveda kampi na obali in v visokogorju. Foto: Radio Slovenija
Najbolj zasedeni so seveda kampi na obali in v visokogorju. Foto: Radio Slovenija

Negotova Jesen

Ta teden so se sicer razmere v kampih nekoliko normalizirale, ni več takšne gneče, kot je bila pretekli teden, ko posebno v gorenjskih kampih ni bilo možno najti prostega mesta. Za september je nato rezervacij bistveno manj, po eni strani zato, ker gostje vedo, da tedaj rezervacije niti niso več potrebne, po drugi strani pa tudi zaradi negotovosti, ki jo prinaša novi val epidemije, je pojasnil Ambrožič.

Če bo vreme lepo in če ne bo večjih sprememb, kar se tiče prehajanja državne meje, sicer verjame, da se bo sezona podaljšala do 15. septembra. Tega se nadejajo tudi v drugih kampih. Na splošno sezono vsi upravitelji kampov ocenjujejo kot dobro, a nivoja prometa iz predkoronskih let še vedno niso dosegli.

"Vrhunec sezone traja le nekaj tednov in s tem se ne da pokriti celotnega leta, predvsem glede na to, da je treba pokrivati še lansko izgubo," je opozoril Ambrožič. Vesel je sicer pozitivnih trendov glede porasta kampiranja v Sloveniji, treba pa bo narediti še več na tem, da bodo ljudje prepoznali Slovenijo kot možno končno destinacijo za kampiranje.