Foto: Goran Rovan
Foto: Goran Rovan

Poleg tega želijo s tem podpreti tudi domače vinogradništvo in vinarstvo ter promovirati cviček. Uradno odprtje fontane bo 21. avgusta.

Alja Rabzelj iz občinskega projekta Šmarješki izvir cvička pojasnjuje, da projekt stane nekaj manj kot 140.000 evrov, približno štiri petine te naložbe pa bodo pokrili z nepovratnimi sredstvi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Razliko bodo dodali občina in drugi projektni partnerji – Društvo vinogradnikov Šmarjeta, Društvo vinogradnikov Vinji vrh in Bela cerkev ter Mlin Košak. Omenjeni društvi bosta skrbeli tudi za dobavo kakovostnega domačega vina, je dodala Rabzeljeva.

Zgledujejo se po fontani piva

Fontana bo delovala po zgledu fontane piva v Žalcu – opremljena bo s štirimi avtomatiziranimi vinskimi pipami, gost pa si bo lahko s čipiranim kozarcem poleg cvička natočil še tri posamezne odmerke vina, pridelanega iz treh ključnih vrst grozdja oz. sestavin tega dolenjskega vinskega posebneža.

Postopek bo računalniško voden, gost pa ga bo poravnal z nakupom degustacijskega kozarca. Fontana bo vsakodnevno delovala med 10. in 20. uro, poleg te bodo uredili informacijsko-promocijsko središče z različnimi domačimi izdelki, z na Šmarješkem pridelanim vinom in s t. i. mlinarjevim kruhkom oz. turističnim spominkom.

Vaško jedro kot kraj medgeneracijskega srečevanja

Cvičkova fontana bo stala na mestu nekdanjega krajevnega urada, ki so ga porušili, s tem pa razširili vaški trg. Na šmarješki občini načrtujejo tudi njegovo dodatno ureditev. Zanjo bodo namenili dodatnih približno 90.000 evrov občinskega proračunskega denarja.

Vaško jedro nameravajo urediti kot kraj medgeneracijskega srečevanja. Pod tamkajšnjim osrednjim drevesom divjega kostanja in ob kamnitem podpornem zidu v njegovi neposredni bližini bodo med drugim namestili klopi in zasadili cvetje.