Letošnje višje cene vozovnic. Foto: MMC RTV SLO
Letošnje višje cene vozovnic. Foto: MMC RTV SLO

Jani Janša, sicer tudi direktor RTV Krvavec, je bil gost oddaje Dobro jutro. Dejal je, da so vsa slovenska smučišča že pobeljena, kar je dobra podlaga za izdelovanje umetnega snega, a da je snežna odeja trenutno še tanka. Po njegovih besedah se bodo višje ležeča smučišča odprla v začetku decembra, če ne bo odjuge, nižje ležeča pa bodo naprave zagnala najpozneje drugi decembski konec tedna.

Ljubitelji belih strmin lahko pričakujejo kar nekaj novosti, saj je na podlagi nedavnega razpisa za sofinanciranje naložb v žičniške naprave ministrstva za gospodarstvo deset smučišč dobilo zeleno luč za naložbe. "Država je zdaj res na široko odprla mošnjo, zato bomo prihodnje leto končno lahko postavili žičniške naprave, ki so primerljive s tujino, nekatere pa obnovili," je prepričan Janša.

Jani Janša, direktor RTV Krvavec in podpredsednik združenja slovenskih žičničarjev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Jani Janša, direktor RTV Krvavec in podpredsednik združenja slovenskih žičničarjev. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na Pohorju najdražji s 43 evri

Koliko pa se bodo podražile smučarske vozovnice, če vemo, da se je cena energije v zadnjem času dvignila? "Na združenju žičničarjev smo imeli sestanek, na katerem smo se pogovarjali o podražitvah. Minister za infrastrukturo Bojan Kumer nam je zagotovil, da bodo cene električne energije po 1. 1. nadzorovane. Če bo držal besedo, cene smučarskih vozovnic pri nas ne bodo drastično zrasle, morda za evro ali dva. V povprečju cena vsekakor ne bo poskočila tako močno kot v tujini," je dejal Janša.

A seznam cen dnevnih vozovnic za novo sezono kaže na to, da so nekatera smučišča vozovnice vseeno občutneje podražila. Na Pohorju bo treba za dnevno vozovnico odšteti 43 evrov, v Kranjski Gori in na Voglu 40, na Krvavcu in Rogli pa 39 evrov. Kako to komentira? "Na Krvavcu smo vozovnico podražili s 37 na 39 evrov, kar menim, da je upravičeno glede na podražitve, na katere seveda ne moremo vplivati. Nekateri so se odločili za višji dvig, to je njihova politika, kar pa tudi kaže na to, da nimamo kartelnih dogovorov."

Kljub temu so na slovenskih smučiščih zadovoljni s prodanimi vozovnicami v predprodaji, po Janševih besedah so ti rezultati na Krvavcu dobri, "celo odlični". "Po dveh letih covida-19 so ljudje željni druženja, športa in narave," je prepričan.

Pa bodo smučišča zaradi varčevanja z energenti manj umetno zasneževala? "Minister Kumer nam je namignil, da bi bilo priporočljivo prihraniti nekaj energije, zato bo tudi razpon cene naraščajoč oziroma padajoč glede na porabo – če bomo porabili do 80 odstotkov lanske porabe elektrike, bo cena nizka oziroma korigirana, če pa bo poraba večja, bomo cene dvignili. To kaže na stimulans, da skušamo zasneževati, ko je cena energije nizka. Seveda pa se bomo trudili porabiti čim manj elektrike," je zagotovil.

Za koliko se bodo podražile smučarske vozovnice?
Priprave na smučarsko sezono na Pohorju