Krvavec je obratoval kljub prepovedi

Da ukrepa ne bodo upoštevali, je direktor RTC Krvavec Janez Janša, ki je tudi podpredsednik združenja žičničarjev Slovenije, napovedal že včeraj za TV Slovenija. "Mi ne bomo nikogar podili. Če nas bodo kaznovali za to, naj nas kaznujejo, plačali bomo kazen. Vendar zdravja ne bomo zapirali."

Danes je tako nekaj deset smučarjev izkoristilo praznični dan, sta pa smučišče obiskala tudi inšpektorja za zdravje in infrastrukturo in upravljavcu naložila globo 4400 evrov ter odredila prepoved obratovanja, je poročala TV Slovenija.

Kot je povedal direktor RTC Krvavec Janša, je inšpektor za infrastrukturo napisal kazen zaradi nespoštovanja odloka, inšpektorica za zdravstvo pa prepoved obratovanja.

Globa znaša 4000 evrov za pravno osebo in še 400 evrov za njeno odgovorno osebo. Inšpektorja sta ugotovila, da žičniške naprave ustrezajo vsem kriterijem ter da so ukrepi za preprečavanje okužb izpolnjeni. Na Krvavcu so pred kratkim sami izdelali tudi posebno napravo za razkuževanje kabin.

Jutri in pojutrišnjem bo smučišče obratovalo, saj bo na Krvavcu potekalo državno prvenstvo. Vnaprej dogovorjena tekmovanja veljajo kot izjema. Janša pa dodaja, da tudi drugih smučarjev ne bodo odganjali v dolino, je poročala novinarka TV Slovenija Sarah Neubauer.

Janša: To z zdravo pametjo nima nobene zveze

Kot je za Televizijo Slovenija včeraj povedal Janša, so za novico, ki jo je sprejela vlada pozno popoldne ali celo ponoči prejšnji dan, izvedeli iz medijev. "Po desetih dneh neprestanega preverjanja, ali smo izpolnili vse pogoje za obratovanje v skladu z NIJZ-jevimi pravili, ko smo imeli inšpekcije praktično vsak dan, da so preverjale naše ukrepe. Ko smo imeli inšpekcijo z NIJZ-ja, so ocenili kot super uspešno, celo zaposleni so sami izdelali t. i. covid-killer napravo, ki samodejno razkužuje gondole. Nato pride ukrep – no, zdaj, ko ste vse tako fino naredili, pa zaprite. To z zdravo pametjo nima nobene zveze!"

Na sestanku s pristojnima ministroma je bilo prvo vprašanje, zakaj so sprejeli to odločitev, pravi Janša: "Odgovor je bil, da poskušajo odpreti občine in regije za smučanje. Vendar na vprašanje, ali iščejo rešitev v tej smeri, zakaj ne moremo obratovati po dosedanjih pogojih, ki so bili usklajeni z NIJZ-jem. Logičnega odgovora ni bilo. Po skoraj enourni debati sta ministra obljubila, da bosta to temo dala še enkrat na vlado, čeprav sta oba zagovarjala, da sta onadva podpirala to idejo, da smučišča še naprej ostajajo odprta. Kdo, zakaj, na kakšen način in s kakšnim razlogom pritiska na ta dva ministra, da morata sprejemati take nelogične, neživljenjske ukrepe, odgovora na to pa nimam." Dodal je: "Mi ne bomo nikogar podili. Če nas bodo kaznovali za to, naj nas kaznujejo, plačali bomo kazen. Vendar zdravja ne bomo zapirali".

Zaprta smučišča po Sloveniji

Čeprav so žičničarji še v sredo mislili, da bodo naprave na dan pred božičem še lahko zagnali, pa je vladni odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki vsebuje tudi določbo o prepovedi obratovanja žičniških naprav, začel veljati že 24. decembra.

Žičniške naprave bodo lahko znova delovale od 1. januarja 2021, in sicer na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo dovoljena le tistim, ki predložijo negativni izvid testa na covid-19, opravljen v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do 12. leta starosti v spremstvu staršev. Omejitev ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja.

Velika planina: Za prevoz v dolino ni bilo interesa

Na Veliki planini pa žičniške naprave stojijo. Za kratek čas so jih danes pognali, da bi se lahko tisti, ki tam preživljajo praznike, vrnili v dolino, a te možnosti ni izkoristil nihče. Kot kaže, bodo obiskovalci počakali na novo leto ali pa se bodo v dolino odpravili peš, je poročala TV Slovenija.