Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Te so po besedah lastnika naselja in predsednika krajevne skupnosti Marezige nastale "brez grobe gradnje".

Sončna lega tik pod slemenom, idiličen razgled na celoten Tržaški zaliv, vse barve Sredozemlja, fliš, oljke in trte. Vmes pa 12 hišic različnih kapacitet, poimenovanih po vinskih sortah. Vrednost celotne investicije: milijon in pol evrov, zemljišča je lastnik, ki živi s krajem in domačini, pridobival vse od leta 2008.

"S 1. junijem začnemo s prvimi gosti. Imamo vse vrste gostov, od tujcev do domačinov. Se trudimo, da tudi poleg naše gostinske ponudbe, ki jo opravljamo tukaj, da tudi živijo zraven nas, to pomeni vsi pridelovalci, vsi ki sodijo v turizem, da se res Marezige razvijejo v najlepši luči," je povedal Alen Babič iz Krajevne skupnosti Marezige.

"Ta zgodba je vzor za vse tiste, ki se želijo lotiti takih projektov, ker predstavljajo neko dodano vrednost, ki je v slovenskem okolju in na Obali še nimamo," je povedal Borut Fakin, direktor Vinakopra.

Turizem je poleg vinogradništva in vinarstva najpomembnejša gospodarska panoga zaledja slovenske Istre, v Vinskem raju je službo dobilo šest ljudi, sodelujejo pa tudi s portoroško Fakulteto za turizem. "Naši študenti so tudi tukaj na praksi, jaz kot strokovnjak podpiram to vrsto turizma, glampinga, kjer je glamur povezan s kampiranjem. To se ne sme pozabiti, dejansko hiške morajo imeti neko zgodbo," je povedal Igor Novel s Fakultete za turistične študije – Turistica.

V skladu s sodobnimi turističnimi trendi mora gostu ostati v spominu predvsem doživetje.

Sodobno glampinško naselje na eni najlepših razglednih točk